A CSOK Plusz hitel és a Babaváró hitel együttes igénylése

CSOK Plusz, Babaváró hitel

Az állami támogatások célja a gyermekvállalás ösztönzése Magyarországon. A szabadon felhasználható Babaváró hitel kedvezményeinek érvényesítéséhez szükséges a gyermekvállalás, ahogy a CSOK Plusz hitel is kizárólag a gyermeket vállaló házaspárok részére igényelhető. A két támogatott hitel együttes igénylésére is van lehetőség, ám ez esetben néhány dologra érdemes odafigyelni.

Az államilag támogatott, új lakáscélú CSOK Plusz hitel rendkívül népszerű a gyermeket vállaló fiatal házaspárok körében, hiszen a hitel kamata a teljes futamidő alatt maximum 3%, és a szerződéskötést követően született gyermekek után hatalmas kedvezmények járnak. A Babaváró hitelt szintén igénybe vehetik azok a házaspárok, akik lakáscélokat terveznek, gyermekvállalással együtt. E támogatásra is érvényes, hogy gyermekvállalás esetén jelentős kedvezményeket biztosíthat a hitel. Fentiek tükrében jó döntés lehet a két támogatást együttesen igényelni, mivel az így igénybe vehető támogatási összeg megnő.

Mekkora lehet a kedvezmény összege, ha a CSOK Plusz és a Babaváró hitel igénylése együttesen történik?

A CSOK Plusz hitel összege akár 50 millió forint is lehet, ez függ a már meglévő, valamint a vállalt gyermekek számától. Ezt egészítheti ki a Babaváró hitel maximálisan felvehető 11 millió forintos összege.

Amennyiben a gyermektelen házaspár vállal 1, 2 vagy 3 gyermeket, a CSOK Plusz hitel összege – a gyermekek számától függően – 15, 30, illetve 50 millió forint, a Babaváró hitel maximálisan felvehető 11 millió forintos összegével együtt ez 26, 41, illetve 61 millió forint felvehető összeget jelent. Amennyiben az egygyermekes házaspár vállal 1 vagy 2 gyermeket, a CSOK Plusz hitel összege – a gyermekek számától függően – 30, illetve 50 millió forint, ami a Bababáró hitel felvehető maximális 11 millió forintos összegével együtt 41, illetve 61 millió forint kedvezményes hitelt jelent. Két- és háromgyermekes házaspár esetében, egy gyermek vállalása esetén a CSOK Plusz hitel összege egyaránt 50 millió forint, amely a Babaváró hitel 11 millió forintos felvehető maximum összegével együtt 61 millió forint felvehető támogatott hitel. Fontos tudni, hogy gyermektelen házaspár legfeljebb 3, egygyermekes házaspár legfeljebb 2, míg három- vagy több gyermekes házaspár legfeljebb 1 gyermeket vállalhat.

Amennyiben a család a preferált települések egyikén szeretne letelepedni, akkor a Falusi CSOK-ot is igénybe veheti, amely egy vissza nem térítendő állami támogatás. A Falusi CSOK, a Babaváró hitel és a CSOK Plusz hitel együttes igénylésével egy gyermekkel 27, két gyermekkel 45, három gyermekkel pedig 75 millió forint támogatás vehető fel.

Fontos tudni, hogy a Falusi CSOK felhasználható új ház vásárlására, valamint építésére, illetve vásárlással együtt történő bővítésre vagy korszerűsítésre is. Utóbbi esetben azonban a támogatás összegének maximum 50%-a fordítható az ingatlan vételárának kiegyenlítésére, a fennmaradó 50%-ból a bővítési/korszerűsítési munkálatok fedezendők.

Jelentős kedvezményeket jelent a gyermekek születése

A CSOK Plusz hitel esetében, az első gyermek születését követően kérhető a törlesztés egy évre történő felfüggesztése, a szerződéskötés utáni második gyermek születésekor pedig, minden születendő gyermekre vonatkozóan, a tartozásból 10 millió forint elengedésre kerül. Mindemellett az első évben csupán a hitel kamatait kell fizetni, ami kedvezőbb törlesztést jelent erre az időszakra, illetve elérhető az illetékmentesség is, valamint Falusi CSOK-os kombináció esetében az áfa-visszatérítés is igénybe vehető.

A Babaváró hitelnél már az első gyermek megszületése biztosítja a kamatmentességet a teljes futamidő alatt, amennyiben a gyermek a szerződéskötés utáni 5 éven belül megérkezik. Ha a második gyermek is megszületik, a fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül, a törlesztés szüneteltetése pedig igényelhető mind a két gyermek vonatkozásában. Három gyermek tervezése és megszületése esetén pedig elengedik a Babaváró hitel fennmaradó tartozásának teljes összegét.

A támogatott hitelek kombinálása

A két támogatás egyazon banknál történő igénylése esetén idő és energia spórolható meg, mindazonáltal nem kikötés a CSOK Plusz hitel és a Babaváró hitel ugyanannál a pénzintézetnél történő igénylése. Arra azonban lényeges odafigyelni, hogy nem minden bank kínál jóváírást a Babaváró hitel igénylőinek, illetve a jóváírás pénzintézetenként eltérő, 140 és 180 ezer forint közötti összeg. Az is fontos tudnivaló a hitelintézet kiválasztása szempontjából, hogy a hitelbírálat bankonként jelentősen eltérhet. A CSOK Plusz esetében előfordulhatnak kisebb kamatszinti eltérések, mivel egyes bankoknál a hitel kamata 3%-nál is alacsonyabb, azonban a különbség még egy 50 millió forintos kölcsön esetében is csupán 1-2 ezer forint havonta.