A Falusi CSOK kérelmek elutasításához vezető leggyakoribb okok

Falusi CSOK elutasítása

Házastársak, élettársak és gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik a Falusi CSOK támogatást meglévő gyermekek után. Vállalt, azaz még meg nem született gyermek után azonban csak házaspárok nyújthatnak be igényt, és csak abban az esetben, ha az igénylés benyújtásakor a házaspár legalább egyik tagja a 40. életévét még nem töltötte be.

A Falusi CSOK számos, kisebb településeken élő, vagy letelepedni kívánó családnak jelenthet segítséget, hiszen a kamattámogatott hitelt, valamint a vissza nem térítendő támogatást igénybe véve elvégezhetők a bővítési és a korszerűsítési munkálatok. Azonban a fentieken kívül még számos kritériumnak meg kell felelni e támogatások igénylése során, kellő utánajárással, esetleg szakember segítségével viszont az elutasítások nagy része elkerülhető.

Személyi feltételek

A leglényegesebb feltételek, melyek az igénylőkre vonatkoznak, a köztartozásmentesség, a büntetlen előélet, valamint a minimum kétéves, igazolható társadalombiztosítási jogviszony, ami ezen időszak alatt legfeljebb 30 napra szakítható meg. Utóbbit nem kell igazolniuk a végleges határozattal rendelkező ápolási díjban részesülőknek, illetve a gyermekek otthongondozási díjában részesülőknek.

A gyermekvállalás nem kritériuma a Falusi CSOK igénylésének, a támogatást meglévő gyermekek után is igényelhetik élettársak is, de akár egyedülállók is. A feleség 41. életévét be nem töltése, valamint a házasság csupán vállalt gyermekek utáni igényléskor elvárás.

Térképmásolat

Fontos, hogy a benyújtandó térképmásolat az ingatlan aktuális állapotát mutassa. Sokszor előfordul, hogy korábbi, az ingatlanon végzett engedélyköteles munkálatok – mint például egy teraszbeépítés vagy egy melléképület felépítése – nincsenek feltüntetve a térképmásolaton. Ilyenkor a hitelt nyújtó pénzintézet visszautasítja a kérelmet jogi rendezettség hiányára hivatkozva. Bár van olyan bank, amely rugalmasan kezeli ezt a kérdést, de van olyan is, amelyik a kérelmet egyből elutasítja. Célszerű ezért megvizsgálni ezt a tényezőt, és amennyiben szükséges, pótolni az eltérések átvezettetését még a kérelem benyújtását megelőzően.

Amennyiben a térképmásolaton nem szerepel az ingatlanhoz tartozó melléképület korszerűsítése, ami viszont a tervben fel van tüntetve, a helyzetet feltétlenül rendezni kell annak érdekében, hogy a beruházás megvalósulhasson.

Számlák

Falusi CSOK igénylése során a megvásárolt ingatlan korszerűsítése vagy bővítése kötelezően végrehajtandó feladat. Ezt igazolni a munkálatok minimum 70%-ának számlával történő alátámasztásával lehet. Különösen lényeges tudnivaló, hogy a támogatást igénybe vevő személyek közeli hozzátartója nem lehet az építési vállalkozó.

Hitelképesség

Azok az igénylők, akik kamattámogatott CSOK-hitelt, CSOK Plusz hitelt vennének igénybe, de nem hitelképesek, és ez miatt visszautasítja a bank a hitelkérelmüket, mivel a kölcsönkérelmet, valamint a támogatási kérelmet egyszerre kell benyújtani, a Falusi CSOK-ot sem tudják felvenni.