A hitelfelvétel alsó korhatára

hitelfelvétel korhatár

Magyarországon a nagykorúvá válás ideje a tizennyolcadik életév betöltése. Ez azonban még nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy valaki hitelt vegyen fel. Nézzük, hogy melyek az egyes hitelek igénylésének életkori feltételei az alsó korhatár szempontjából.

Ha valaki éppen elérte a hivatalos nagykorúságot, azaz betöltötte a tizennyolcadik életévét, és kölcsönt szeretne felvenni, nem árt, ha tisztában van azzal, hogy mely bankok teszik számára lehetővé a kölcsönfelvételt, valamint, hogy mely hitelfajták azok, amelyek az életkorából adódóan szóba jöhetnek nála.

A személyi kölcsön és a Babaváró hitel esetén szigorúbbak az életkori feltételek az alsó korhatárt illetően, mivel e kölcsönfajták igényléséhez nem szükséges fedezet.

Személyi kölcsönt 18 éves kortól a Cofidis és a K&H Bank nyújt. Ugyancsak lehetőség van a 18. életévüket betöltött ügyfelek számára személyi hitelt igényelni az MBH Banknál, itt azonban feltételként kötik ki, hogy 21 év alatti személy kizárólag egy 21. életévét betöltött társigénylő bevonásával igényelheti a kölcsönt. A CIB Bank és a Magyar Cetelem Bank 20 éves korban határozza meg a személyi kölcsön igénylésének alsó korhatárát. Az OTP Banknál, valamint az UniCredit Banknál 21 éves kortól lehet ezt a fajta kölcsönt igényelni. Az Erste Bank szabályai a legszigorúbbak e tekintetben, náluk az alsó korhatár 23 év.

A személyi kölcsön négyféle célra igényelhető: autóvásárlásra, felújításra/korszerűsítésre, hitelkiváltásra és szabad felhasználásra. Utóbbi esetben a felvett összeg bármire fordítható, legyen szó akár egy nyaralásról, vagy egy nagyobb volumenű családi esemény finanszírozásáról.

A Babaváró hitel 18 évesen az Erste Banknál, a K&H Banknál, az MBH Banknál, illetve az UniCredit Banknál igényelhető. A CIB Banknál 20 év az alsó korhatár. Az OTP Bank 21 éves kortól fogadja be a hitelkérelmeket, míg a Raiffeisen Bankban a betöltött 23. életév után igényelhető a Babaváró hitel. E hitelkonstrukció esetében a felvett összeg szabadon felhasználható.

Jelzáloghitel bármely pénzintézetnél igényelhető 18 éves kortól. A CIB Bank elfogadja azon 16. életévét betöltött ügyfél hiteligénylését is, aki házasságkötés címén vált nagykorúvá.

Bármely fajtájú kölcsön felvételének tervezésekor érdemes a világhálón díjmentesen elérhető hitelkalkulátorokat segítségül hívni, hogy biztosan a legmegfelelőbb hitelkonstrukció kerüljön kiválasztásra.