Amit a Diákhitelekről 2023-ban tudni érdemes

diákhitel 2023

A 2023-as általános felvételi eljárás során összesen 126 449-en jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe. A jelentkezők közül sokan diákhitelből tervezik finanszírozni felsőfokú tanulmányaikat. Jelenleg háromféle diákhitel áll a továbbtanulók rendelkezésére.

Diákhitel1

Ez a konstrukció szabadon felhasználható, ami azt jelenti, hogy bármire költhető. A hitelt igénybe vevő választhat, hogy havi részletekben, vagy egyösszegben, félévente történjen az utalás. A havonta felvehető összeg 15 ezertől 150 ezer forintig terjed, egy tanulmányi félév vonatkozásában ez akár 750 ezer forintot is jelenthet. E hitelkonstrukció kamata 7,99%, igényléséhez aktív hallgatói jogviszony és bejelentett lakcím szükséges, továbbá feltétel, hogy az igénylő 45 év alatti legyen.
Fontos tudni, hogy a Diákhitel1 felvételéhez szükség van az úgynevezett Diákhitel Számlára, melyet az OTP Banknál, az MBH Banknál, a Gránit Banknál és az Erste Banknál van lehetőség megnyitni a hiteligénylés során.

Diákhitel2

Ez a fajta Diákhitel az önköltséges képzések díjának kiegyenlítésére igényelhető, és a későbbiek során kamatmentesen visszafizethető. Az igénylés feltétele ugyanaz, mint a Diákhitel1 konstrukciónál. A Diákhitel2 esetében az igényelhető legmagasabb összeg a képzés önköltségi díjának megfelelő összeg. A hitelt csak meg kell igényelni, azt közvetlenül az oktatási intézmény kapja. Az igénylés kényelmesen, otthonról is végezhető, Ügyfélkapun keresztül. A hitel törlesztésének megkezdése a tanulmányok befejezése után esedékes, a törlesztőrészlet pedig jövedelemtől függő. Az előtörlesztés, illetve a végtörlesztés nem jár plusz költséggel.

Képzési Hitel

Ez a konstrukció, csakúgy, mint a Diákhitel2, kötött felhasználású, az önköltséges képzés díjának fedezésére szolgál, és szintén kamatmentesen visszafizethető. A Képzési Hitel igényelhető felnőttképzésre, ez esetben a maximum igényelhető összeg 500 000 Ft; valamint szakképzésre, ebben az esetben a felvehető legmagasabb összeg a képzés díja. Az igénylés feltétele, hogy a hitelből finanszírozandó képzés legalább háromhónapos legyen, és az igénylő vállalja a képzési díj minimum 20%-ának kifizetését a képzőintézmény felé. További feltétel, hogy az igénylő 18 és 55 év közötti legyen és aktív tanulói, vagy felnőttképzési jogviszonnyal, valamint bejelentett lakcímmel rendelkezzen. Ezen kívül szükséges a hiteligénylést megelőző egy évben a folyamatos tanulói, felsőoktatási hallgatói vagy felnőttképzési jogviszony, ennek hiányában a társadalombiztosítási jogviszony megléte. A büntetett előélet és a köztartozás akadálya a Képzési Hitel igénylésének.

Diákhitel Számla és a hozzá kapcsolódó kedvezmények

Diákhitel Számlát az OTP, az MBH, a Gránit és az Erste Banknál van lehetőség nyitni. Szabad felhasználású diákhitel esetén a számlanyitás kötelező. A kötött felhasználású diákhitelek esetében is jogosult a hitelt igénylő a kedvezményes számla megnyitására.

Folyósítási időszak alatt a meglévő diákhitellel is nyitható Diákhitel Számla, ha az igénylő megfelel a feltételeknek.

Az ingyenes elektronikus szolgáltatások, bankkártyahasználat és számlavezetés mellett számos kedvezmény vár még a diákhitelesekre. Az OTP Bank különböző mértékű, utas- és lakásbiztosításokkal, valamint lakás- és szabad felhasználású hitelekkel kapcsolatos kedvezményeket kínál. Az MBH Bank készpénzfelvételhez, kártyapótláshoz, valamint bizonyos lakáshitel, illetve szabad felhasználású jelzáloghitel felvételéhez köthetően nyújt kedvezményeket. A Gránit Bank egyebek mellett a Platinum kártyája éves díjából ad 10%-os kedvezményt, és a Babaváró Hitel felvételekor is biztosít 205 ezer forint jóváírást. Az Erste Banknál többek között kedvezményes készpénzfelvétellel, valamint online számlanyitás esetén 30 ezer forint jóváírással várják a Diákhitel Számlát nyitó ügyfeleket.