Amit a gyorskölcsönről tudni érdemes

amit a gyorskölcsönről tudni érdemes

Egy nem várt kiadás felmerülésekor, ha megtakarított pénz nem áll rendelkezésre, jó megoldást jelenthet a gyorskölcsön felvétele. E kölcsöntípus jellemzője a rövidebb futamidő, az alacsonyabb hitelösszeg, valamint az, hogy a megigényelt összeg akár már pár órán belül is megérkezhet a számlára, illetve, hogy az igényléséhez sem ingatlanfedezet, sem önerő nem szükséges.

A gyorskölcsön előnyei mellett nem árt azonban szem előtt tartani, hogy ezekre a hitelekre általában magasabb kamat jellemző, valamint, hogy extra költséggel is járhatnak. Hiteligénylés előtt célszerű az interneten található hitelkalkulátorok segítségével összehasonlítani a különböző bankok különféle gyorskölcsön ajánlatait, és a kamat mértéke mellett az összes egyéb költséget is figyelembe venni.

Még a személyi hitelnél is gyorsabb folyósítás

A gyorskölcsön nem egy önálló hiteltípus, hanem a személyi kölcsön egyik fajtája. A személyi kölcsönökhöz hasonlóan jellemző rá a rövidebb futamidő és az alacsonyabb hitelösszeg, valamint az is, hogy sem ingatlanfedezet, sem önerő nem szükséges a felvételéhez. A gyorskölcsön és a személyi hitel közötti fő különbség az, hogy a gyorskölcsönhöz még a személyi hitelnél is rövidebb idő alatt hozzá lehet férni, mivel a hitelbírálat folyamata rövidített, így akár pár óra alatt a számlán lehet az igényelt összeg. Tovább egyszerűsíti a folyamatot, hogy napjainkban a gyorskölcsön felvételéhez már új bankszámlát sem kell nyitni a kölcsönt nyújtó banknál.

A gyorsaságért fizetni kell

Gyorskölcsön igénylése során lényeges, hogy a kamatlábakon túl az összes egyéb költséggel – például kezelési költség, biztosítás stb. – tisztában legyen a hiteligénylő. Előfordulhat az is, hogy egy alacsonyabb kamatlábú hitel díja magasabb, ami hosszú távon drágább hitelt eredményez. A gyorskölcsönökre a személyi hitelek kamatainál magasabb kamat jellemző, ami azt jelenti, hogy a gyorsaság nincs ingyen. Egy hitelkalkulátor segítségével a különbség könnyen átlátható: a személyi hitelek teljes hiteldíjmutatója jellemzően 15-25%, ezzel szemben a gyorskölcsönök esetében nem ritka a 30-35%-os THM sem.

A kényelmi szolgáltatások is pénzbe kerülnek

A kényelmi szolgáltatások a pénzügyek intézésének megkönnyítésére szolgálnak. Ilyen szolgáltatás lehet például az otthoni szolgáltatás, amelynek igénybevételével a kölcsön felvételéhez nem szükséges bankszámla, az ügyfél az otthonából, készpénzzel intézheti a hitel törlesztését is. Ilyen kényelmi szolgáltatás még a biztosítás és az extra gyors hitelügyintézés. Mivel azonban a kényelmi szolgáltatások ára igen borsos lehet, alacsonyabb kölcsönösszeg esetén nem biztos, hogy megéri igénybe venni őket.

Hitelajánlatok összehasonlítása a THM segítségével

A THM (teljes hiteldíj mutató) az a mutatószám, amely nemcsak a kamatot, de a kölcsön egyéb költségeit is magában foglalja. A kölcsön felvétele során előfordulhatnak olyan kiadások, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ilyen díj például a hitelbírálati díj vagy a folyósítási díj. Fontos tudni azonban, hogy különböző akciók során a bankok olykor elengedik ezeket a díjakat, így olcsóbb lehet a magasabb kamatlábú hitelkonstrukció is. Rövid futamidő és alacsony kölcsönösszeg esetében pár százalékos eltérésnek nincs nagy jelentősége, de fontos ezekkel a költségekkel is számolni. Fontos megjegyezni, hogy az extra szolgáltatásokat a THM nem tartalmazza.

Segít a hitelkalkulátor

A személyi hitelek igénylése – beleértve a gyorskölcsönökét is – napjainkban akár már online, pillanatok alatt is megtörténhet, azonban az optimális konstrukció kiválasztása nagy körültekintést igényel. Ebben nyújthatnak segítséget az interneten fellelhető, díjmentesen igénybe vehető hitelkalkulátorok, amelyek a főbb paraméterek megadása után kilistázzák a legkedvezőbb ajánlatokat. Bizonyos kalkulátorok megmutatják a legapróbb részleteket is, így biztonságosan kiválasztható a legmegfelelőbb ajánlat.

Gyorskölcsön – a legdrágább hitel

Ugyan kényelmes és gyors megoldást jelenthetnek váratlan kiadás felmerülése esetén, mégis érdemes megfontolni a gyorskölcsön felvételét. Amennyiben elkerülhetetlen a hitelfelvétel, törekedni kell arra, hogy a hitel összege a lehető legalacsonyabb legyen. A megfelelő konstrukció kiválasztása előtt hasznos lehet kikérni akár családi vagy ismerősi, akár különböző internetes fórumokon azoknak a véleményét, akik vettek már fel gyorskölcsönt.