Áruhitel 0% THM-mel, személyi hitel 10%-os THM-mel

Az év végi nagy bevásárlási rohamot lehet kárhoztatni, de felesleges. A gondolkodásunk ráállt arra, hogy a karácsony a legnagyobb ünnep (ami még egyházi szempontból sem igaz), ezért mi sem próbáljuk meg lebeszélni ügyfeleinket, inkább segítünk nekik körülnézni a piacon, hogy 2015 év végén nehogy olyan terhet vegyenek a nyakukba, amely nem csupán 2016-ra, de akár sok évre megkeseríti a mindennapjaikat. Az áruhitelek és a személyi hitelek különösen népszerűek az év ezen szakában. Nézzük, mire kell figyelni a két hiteltípus esetén.

Áruhitel? Személyi hitel? Mire figyeljen?

Nagyon ügyeljen, hogy soha ne a kamat mértéket nézze, mindig a THM-et. A kamat semmit sem számít, mivel mellette száz különböző díjjal húzhatják le Önt a bankok. Ilyen költség, olyan díj — és máris megvan a 10%-os THM, miközben a kamat 0%. Léteznek 0%-os kamattal rendelkező áruhitelek, például a Tesco áruházak 2015. december 24-ig 0%-os THM kínálják a 49 000 forint feletti árucikkekre felvehető hitelüket.

Ugyanez egy személyi kölcsön esetén természetesen elképzelhetetlen. A legolcsóbb, 10% körüli THM-mel rendelkező személyi kölcsönt jelenleg, 2015. december végén a Tesco, a Budapest Bank és a Cofidis kínálja. Ebben a hírben nem tudunk kitérni minden részletre, ezért azt javasoljuk, hogy nézze meg az egyes kölcsönök feltételeit a Tesco („Prémium Kölcsön”), a BB („Online Prémium Kölcsön számlával”) és a Cofidis oldalán (utóbbi a „Fapados kölcsön” nevű hitelt kínálja).

Nézze meg alaposan, milyen hitelt igényel!

Ügyeljen rá, hogy a 10%-os THM még a fenti hiteleknél is csak bizonyos tényezők együttállása esetén érhető el: pl. az adott banknál kell vezetnie a számláját, fel kell vennie egy minimális hitelösszeget, el kell érnie egy bizonyos futamidőt, stb. Ne feledje: ne az ajánlatokban levő legolcsóbb hitel THM-ét figyelje, hanem annak a hitelnek a feltételeit, amelyet Ön akar felvenni! Hiába 9,9%-os egy THM, ha ehhez 3 milliót kell felvenni legalább 5 évre, de Önnek csak 800 000 forint kell 3 évre — utóbbi esetben a THM lehet akár az előbbi kétszerese is!

Hitelkártyák

A hitelkártyás hiteleket nyugodtan lehet lopakodó gyilkosnak nevezni. Sok bank próbál minél több ügyfelet beszippantani egy ilyen konstrukcióba, és ez máris gyanús. Általában a jobban szituált ügyfelekre hajtanak – még gyanúsabb! A hitelkártyát ráadásul úgy adják el, mintha a bank szívességet tenne az ügyfélnek, sőt még ők buknának az egészen — végtelenül GYANÚS!

A hitelkártyákkal addig nincs semmi baj, amíg Ön fizet, mint a katonatiszt. A kamat azonban horribilis (= 40%) lehet egy-egy olyan vásárlás után, amelyet hitelre intéz, és valamiért elfelejti a következő hónap fordulónapjáig feltölteni a hitelkártyáját. Vagy nem felejti el, de például állást vált, és az új helyén még nem kap fizetést. A bank naponta számítja fel a késedelmi kamatot, amely lassan csillagászati összeget érhet el. A fogyasztóvédelem előtt van egy olyan, tudomásunkra jutott eset, amikor a bank elkezdte felszámolni a késedelmi kamatot, majd a befizetés megérkezése után havonta levont az ügyfél számlájáról 20000 forintot a hitelkártyás vásárlás miatt. Az ügyfél nyugodtan fizette a hitelt, amíg meg nem jött az elszámolás néhány hónap múlva. Az ügyfél iszonyatos összeggel tartozott a banknak, ugyanis a bank szándékosan kevesebb törlesztést vont le, mint amennyi fedezte volna a kamatot, majd 10 hónap után felszólították az ügyfelüket, hogy egyenlítse ki a tartozását — késedelmi kamattal együtt!

A pénzvisszatérítő hitelkártyák szintén igen trükkösen működnek: csak akkor kap vissza pénzt, ha hitelre vásárol — vagyis ha a havi fizetését költi, nem kap vissza semmit, csak akkor, ha nullába megy, és a hitelkeretét kezdi el költeni!

Összegzés

Szinte alig tudunk kitérni egypár dologra egy ilyen rövid hírben, de reméljük, hogy honlapunknak annyi haszna lesz: óvatosabban vesz fel hitelt, és alaposan körülnéz, mielőtt valami olyan kölcsönbe ugrana bele, hogy utána évekig keseríti az életét. Akármilyen közel van a karácsony vagy a lassan lejáró akciós hitelek határideje, ne siessen. Szánjon elég időt a konkrét, Önre szabott ajánlatok megismerésére!

Nagyon boldog és felelősségteljes karácsonyt, és a pénzügyeiben is sikeres új évet kívánunk minden kedves látogatónknak!