Babaváró hitel újraigénylése válás után

Babaváró hitel újraigénylése válás után

Komoly következménnyel jár a válás a Babaváró hitellel rendelkező párok számára. A szankció súlyossága függ attól, hogy közös gyermek a válás megtörténtéig született-e, illetve, hogy maga a válás mikor történik. Azonban van olyan helyzet is, amikor egy válást követő újraházasodás esetén az újraházasodó fél ismételten megigényelheti a Babaváró hitelt.

A Babaváró hitel legelemibb feltétele az, hogy a hitelt igénylők házasságban éljenek, mivel e kölcsön célja a gyermekvállalás, valamint a gyermeknevelés támogatása. Előfordulhat azonban, hogy a Babaváró hitel felvétele után a házaspár kapcsolata olyannyira megromlik, hogy egyedüli megoldásként a válás jöhet szóba. Ez esetben az alábbi következményekkel kell számolniuk a hitelt felvevőknek.

A hitel folyósítása utáni 5 éven belül történő válás esetén, amennyiben közös gyermek nem született, a kölcsönt tovább kell fizetni azonban már a piaci kamattal, illetőleg a már igénybevett kamattámogatás a 13,75%-os büntetőkamatával (amely az érvényes jegybanki alapkamat összege plusz 3%) növelten, 120 napon belül, egyösszegben visszafizetendő. Mivel folyamatosan csökken az alapkamat, ez az összeg mérséklődhet a későbbiek folyamán.

Fentiek tükrében 10 millió forintos hitelösszeggel számolva, évi 1 375 000 forint a kamat összege, melyet utólag meg kell fizetni.

Amennyiben a válás időpontjában a párnak van közös gyermeke, és a kamatmentességet érvényesítették rá, nem kell visszatéríteni a kamattámogatást, azonban a válást követően piaci kamatozás lesz érvényes a hitelre.

Válás után újraházasodás

Amennyiben az elvált pár egyik tagja újból megházasodik a Babaváró hitel folyósítása utáni 5 éven belül, és az előzőleg felvett Babaváró hitelhez igényelt kamattámogatás maradéktalanul visszafizetésre került, a Babaváró hitelt újra meg lehet igényelni.

Babaváró hitelt csak akkor lehet újra igényelni, ha az előző házasságból gyermek nem született, és az eredeti hitel folyósítását követő 5 évben kötötték az új házasságot, mivel amennyiben az előző házasságból született gyermek, nem kell visszafizetni a kamattámogatást, csupán piaci kamattal törlesztendő a kölcsön a hátralévő időszakban.

Ez esetben az igénylőnek két Babaváró kölcsöne lesz, a korábbi, amely már piaci kamatozású, illetve az újonnan felvett, amely kamatmentes az első 5 évben.

Gyermek születése az új házasságban

Amennyiben az új házasságban gyermeke születik a házaspárnak, két lehetőség adódik. A futamidő idejére bebiztosítják az új Babaváró kölcsön kamatmentességét, vagy a megszületendő gyermek után a kamatmentességet a volt házastárssal igényelt Babaváróra kérik, de kérhetik akár a volt házastárssal igényelt Babaváróra fennálló tartozás részleges, illetve teljes elengedését is. A futamidő leteltéig kamatmentes lesz a hitel az első gyermeknél, az adósság 30%-át elengedik a második gyermeknél, míg a harmadik gyermeknél a teljes adósságot elengedik. Ez esetben az eredeti hitelszerződésbe az új házastárs is bekerül.

Amennyiben az új házasságban több gyermek is születik, lehetőség van arra, hogy az egyik gyermeket az egyik hitelnél, a másik gyermeket pedig a másik hitelnél jelentik le, a pénzügyi előnyök mérlegelése alapján. Bonyolíthat a helyzeten az, ha újraházasodik a volt házaspár mindkét tagja.

Válás és újraházasodás a folyósítást követő 5 év után

Automatikusan csupán a futamidő első 5 évében kamatmentes a Babaváró hitel. Amennyiben ez idő alatt gyermek nem születik, akkor a büntetéssel növelt összegben kell visszatéríteni a kamattámogatást, ezen kívül a hitel piaci kamatozású lesz a továbbiakban. Amennyiben a házaspár ez idő után válik el, a helyzeten ez a tény már nem ront. Mindemellett, ha a házaspár valamely tagja újból megházasodik, a Babaváró hitel újbóli megigénylésére már nem lesz lehetősége.