BAR-osoknak is jár a 10 milliós CSOK + egyéb könnyítések

Első körben nem juthatott 10 milliós CSOK-hoz az a szülő, aki rajta volt a KHR-listán, akkor sem, ha nem akart hitelt felvenni, csak a támogatást. De változtak a feltételek.

Igen, BAR-osoknak is

A KHR-re (vagy BAR-listára) vonatkozó elvárásokat egy tollvonással kivették a törvényből. Az eredeti szabályok szerint a 10+10 milliós támogatásra csak az lett volna jogosult, aki nem BAR-listás – ez idáig rendben van, hiszen a +10 milliós hitel kölcsönfelvételnek számít, márpedig Magyarországon nem juthat hitelhez aktív BAR-listás személy.

Azonban a szigorú előírások szerint az első 10 milliót sem kaphatták meg a KHR-listások: ők nem csak a hiteltől, hanem a CSOK-tól is elestek. Könnyen belátható, hogy ez ésszerűtlen megkötés, hiszen senkitől nem vonható el egy támogatástípus azért, mert mellesleg KHR-tag. Ez nagyjából olyan, mintha valaki nem kapna családi pótlékot vagy GYED-et a gyermekei után, mivel korábban felkerült a negatív adóslistára.
Szerencsére ezt a korlátozást eltörölték, így a vállalt vagy már megszületett gyermekek után KHR-tagok is igényelhetik a CSOK első 10 millió forintját, illetve természetesen házépítés esetén nekik is jár az 5 milliós áfakedvezmény.

További fontos könnyítések

Nagyon fontos, hogy aki három gyermeket vállal előre, az megkapja a 10 milliós CSOK-ot, és akárhány gyermeke is van, a lényeg, hogy 10 évvel a CSOK igénylése után legalább 3 gyermek legyen a háztartásban. Vagyis ha valakinek két gyermeke van, akkor is tíz év áll rendelkezésre, hogy a harmadik gyermek megszülessen.

További könnyítés, hogy örökbe fogadás esetén minden gyermek két évvel megnyújtja a 10 éves periódust.
A 10 milliós CSOK-hoz legalább az egyik igénylőnek minimum 2 éves, az új lakáshoz/házhoz igényelhető kisebb összegű CSOK-hoz pedig 180 napos munkaviszonyra van szükség, legfeljebb 30 nap megszakítással.