CSOK Plusz és Babaváró hitel igénylése várandósan

CSOK Plusz Babaváró hitel várandósan

A CSOK Plusz és a Babaváró hitel célja, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a családokat. E két támogatási formához kapcsolódó kedvezmények a folyósítás után született gyermekek után vehetők igénybe.

CSOK Plusz igénylése várandósság alatt

A CSOK Plusz hitel esetén konkrét elvárás az, hogy az igénylők minimum egy gyermeket vállaljanak. Az igényelhető összeg számításakor viszont a vállalt és a meglévő gyermekek egyaránt figyelembe vehetők, a hitelösszeg egy gyermek után maximum 15, két gyermek után maximum 30, három gyermek után pedig maximum 50 millió forint lehet.

Lényeges tudni, hogy a magzat a CSOK Plusz igénylésénél akkor sem számít gyermeknek, ha a 12 hetes kort betöltötte, azaz abban az esetben, ha az igénylés benyújtásakor a feleség állapotos, az igénylők kockázat nélkül vállalhatnak egy gyermeket. A gyermekvállalás abban az esetben is teljesítettnek tekintendő, amennyiben a magzat 12 hetes kora után elhal.

A 2024. január 1. és március 31. között született gyermekek esetében a már megszületett gyermek vállalt és teljesített gyermeknek számít.

Babaváró hitel igénylése várandósság alatt

Babaváró hitel esetében, az igényléssel egyidejűleg a gyermeket is le lehet jelenteni, amennyiben a magzat a 12 hetes kort betöltötte. Amennyiben a magzat a későbbiek során elhal, a gyermek a Babaváró hitel szempontjából megszületettnek tekintendő. Így a kamatmentesség a futamidő végéig érvényes, illetve lehet kérni a törlesztés felfüggesztését hároméves időtartamra. A törlesztés felfüggesztése esetén a Babaváró hitel törlesztését meg sem kell kezdeni, és az is előfordulhat, hogy a hitelösszeget egyáltalán nem kell visszafizetni, amennyiben a második és harmadik gyermek aránylag hamar jön, ugyanis a második gyermek esetében a hároméves törlesztésfelfüggesztés újraindul, illetve a fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül, a harmadik gyermeknél pedig az adósság megszűnik. A törlesztés felfüggesztése nem kötelező, de célszerű a lehetőséget kihasználni, mivel a kamatmentesség miatt plusz költséget nem jelent, és a törlesztés bármikor folytatható.

A várandósság, mint hitelfelvételt nehezítő tényező

A bankok a várandósság ismerete esetén jellemzően a várandós nő jövedelmét a GYED legmagasabb összegével számolják. A pénzintézetek akkor szereznek ismeretet a várandósság tényéről, ha a házaspár a Babaváró hitel igénylése során azzal egyidejűleg a gyermet is lejelenti annak érdekében, hogy a hiteltörlesztést ne kelljen megkezdeni.