Fontos tudnivalók az idősek utasbiztosításáról

idősek utasbiztosítása

Mivel idősebb korban a hirtelen egészségromlás mellett a balesetek kockázata is megnő, joggal merül fel a kérdés, hogy köthető-e utasbiztosítás például 70 éves kor felett.

A biztosítótársaságok a várható kockázatok alapján alakítják ki a különböző biztosítási csomagjaikat, és ez alapján határozzák meg a csomagok díjait is. Ebben különösen nagy szerepe van a biztosított életkorának, hiszen más kockázatok vonatkoznak egy gyermekre, egy fiatalabb és egy idősebb emberre.

Utasbiztosítás kötése idősebb korban

Időskorban is lehet utasbiztosítást kötni, ám a feltételek ez esetben eltérőek lehetnek. A biztosítótársaságok jellemzően 20-30 napban határozzák meg az utasbiztosítási fedezet maximumát utazásonként. A fedezeti limitek eltérőek lehetnek, amivel fontos tisztában lenni még a szerződéskötés előtt, hiszen ettől függ, hogy a biztosított káresemény bekövetkezése esetén milyen összegű kártérítést kaphat. Bizonyos biztosítók 70 éves kor felett betegségből adódó kórházi ellátás esetén nem fizetnek, csak akkor, ha baleset történik, illetve abban az esetben, ha az utazó szakorvosa az utazást jóváhagyta. A biztosítási díj 70 év felett magasabb, mint egy fiatalabb biztosított esetében, a magasabb kockázat miatt, azonban a költség még így is kevesebb, mintha az utazó maga rendezne egy esetleges balesetet, egészségügyi vészhelyzetet vagy például poggyászkárt.

Krónikus betegek utasbiztosítása

A különféle krónikus betegségek jellemzően az időskor velejárói, ezekre az utasbiztosítási szabályzatok sok esetben kitérnek. Többnyire különleges szabályok vonatkoznak a meglévő krónikus betegség következtében szükséges kórházi ellátásra, egyes esetekben ezeket automatikusan kizárják, de téríthetnek akkor, ha a meglévő betegség miatt a biztosítottnak a biztosítási időszakot megelőző 12 hónapban nem volt szüksége a betegségével kapcsolatos kezelésre (ebbe a kontrollvizsgálatok nem számítanak bele). Egy kontrollvizsgálat az utazás előtt hasznos lehet, és ha a szakorvos írásba foglalja, hogy az utazásnak nincs akadálya, egy az utazás alatt bekövetkező egészségügyi káresemény esetén a kárrendezés gördülékenyebb lesz.

Mire kell figyelni az utazás tervezésekor

Célszerű olyan utazást tervezni, amely az állóképességnek megfelel. A repülőgéppel történő utazás még a fiatalabb szervezetet is megterheli, a kockázat az időseknél, különösképpen, ha szív- és érrendszeri betegséggel érintettek, nagyobb lehet. Időskorban célszerű rövidebb utazásokon részt venni, és inkább vonattal vagy autóval utazni. Lényeges, hogy az utazáshoz szükséges okmányok érvényesek legyenek, és tanácsos az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása is, amellyel azok a személyek, akik jogosultak a magyar egészségügyi szolgáltatásra, egy másik európai uniós tagállamban orvosilag indokolt egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe a magyar egészségbiztosítás terhére.

Fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek kivitele az országból engedélyköteles, erről orvosi igazolás szükséges. Repülőgépre például csak akkor vihető fel az inzulinos fecskendő és a tű, ha az utazó erről rendelkezik orvosi igazolással. A testbe épített fémek, pacemaker vagy implantátum esetén tanácsos az utazásról a kezelőorvos véleményét kikérni, és célszerű erről angol nyelvű igazolással rendelkezni egy az utazás során esetlegesen szükséges képalkotó vizsgálat eredményessége érdekében.