Friss házasok adókedvezménye – Ki és milyen feltételekkel igényelheti?

friss házasok adókedvezménye

A köztudatban leginkább friss házasok adókedvezményeként él, de hívják első házasok adókedvezményének, vagy ifjú házasok kedvezményének is a jogszabály szerint első házasok kedvezményeként definiált, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CVII. törvényben meghatározott adókedvezmény formát, mely ugyan automatikusan nem jár, de igénylése meglehetősen egyszerű.

Ki igényelheti és meddig vehető igénybe?

Az igénylés feltétele, hogy a házas felek legalább egyikének az első házassága legyen, akár belföldön, akár külföldön köttetett a házasság. A kedvezményt bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik.

Fontos, hogy ez az adókedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított két évig jár, így a kedvezmény teljes kihasználásához érdemes mielőbb megigényelni.

Jó tudni

Szintén lényeges információ, hogy ha a házas felek mindketten 25 év alattiak, és ez miatt nem fizetnek személyi jövedelemadót – azaz érvényesítik a 25 év alattiak adókedvezményét –, akkor az első házasok kedvezményének érvényesíthetőségi, 2 éves időszaka akkor kezdődik, amikor a házastársak egyike betölti a huszonötödik évét.

Egy igénylő akár többször is jogosult lehet az első házasok kedvezményére. Amennyiben az igénylő elvált, vagy házastársa elhunyt, de ő újra megházasodott, és az új házastársnak a jelen házassága az első, akkor az igénylő újra érvényesítheti az adókedvezményt.

Amennyiben a házasság a 24 hónap alatt felbomlik, vagy a házastársak egyike meghal, az első házasok kedvezményére való jogosultság megszűnik.

Az érvényesítés menete

Más adókedvezményekhez hasonlóan, az első házasok kedvezményét is adóelőleg-nyilatkozattal lehet igényelni, melyet a munkáltatónak kell leadni, ez esetben a kedvezmény időarányosan, havonta jár. Ugyanakkor lehetőség van a visszamenőleg történő egyösszegű igénylésre is, az éves adóbevallás során.

A kedvezmény összege

Az első házasok kedvezményének igénybevétele havi szinten 33 335 Ft-tal csökkenti az adóalapot, az igénybevevő ezen összeg után nem fizet személyi jövedelemadót. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy az igénylő nettó bére havonta 5000 forinttal lesz több a kedvezmény érvényesítési ideje alatt, illetve, amennyiben a kedvezményt mindkét fél igénybe veszi, úgy felenként 2500 forinttal nő a nettó bér.

Jövedelemtípusok, amelyekre a kedvezmény igényelhető

Mivel ez a kedvezménytípus az összevont adóalapot csökkenti, csak azoknál a jövedelemtípusoknál vehető igénybe, amelyeknél személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség áll fenn. Ilyen például a munkabér vagy a gyermekgondozási díj, az őstermelői tevékenységből származó jövedelem vagy a bérbeadás után keletkezett bevétel.

További támogatások is igényelhetők

Az első házasok kedvezményének igénylése nem zárja ki más állami támogatások igénybevételét, sőt, mivel a kedvezmény érvényesítése következtében a nettó jövedelem nő, így akár kedvezőbb helyzetbe is kerülhet a kedvezményt igénybevevő más támogatások igénylése során.