Pár szóban a gyermekek balesetbiztosításáról

balesetbiztosítás gyermekeknek

Ki ne szeretné gyermekét mindig biztonságban tudni? A szülők nagy része bele sem mer gondolni abba, hogy gyermekét bármi baj érheti. Azonban az előrelátó gondolkodás nagy segítséget jelenthet akár egy csonttörés vagy kórházi tartózkodás esetében is. A váratlan helyzetek során felmerülő megfelelő orvosi ellátás és az egyéb költségek finanszírozására nem árt, ha a gyermek rendelkezik tanulóbiztosítással.

A tanulóbiztosítás nem összekeverendő a gyermekcélú biztosításokkal. Utóbbi esetében a biztosított a szülő, a kedvezményezett pedig a gyermek. Ezek a biztosítási konstrukciók elsődlegesen azt a célt szolgálják, hogy egy, a szülőket ért esetleges tragédia esetén a gyermek továbbtanulása, életkezdése biztosítva legyen. Amennyiben a gyermekcélú biztosítás megtakarítással is kiegészül, a lejárati összeget akkor is megkapja a gyermek, amennyiben a szülőkkel nem történik tragikus esemény.

Tanulóbiztosítás

A tanulóbiztosítás esetében azonban a biztosított a gyermek. Amennyiben a gyermekkel például baleset történik, akkor a biztosító a szülőknek fizet. A felvett biztosítási összeget a szülők a gyermek gyógykezelésére, rehabilitációjára fordíthatják, de ajándékot is vehetnek belőle a gyermek részére. Érdemes tudni, hogy a tanulóbiztosítás ára igen kedvező, azonban a szolgáltatási összegek túlságosan nem magasak.

A biztosítás, amely alanyi jogon jár

Az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításról szóló 119/2003. (VIII. 14.) Korm. rendelet értelmében jött létre az az ingyenes, általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás, amely a 3-18 éves korú magyar állampolgárok részére nyújt szolgáltatásokat a CIG Pannónia Biztosító, valamint a Groupama Biztosító által, és amelyben a díjfizető a Magyar Állam. Értelemszerűen a biztosítottak jelentős hányada tanuló, a biztosítás azonban nem tanulóbiztosítás, hanem gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás, kizárás és feltételek nincsenek. A biztosított szüleinek kizárólag a kárbejelentés a feladata, melyet megkezdhetnek a biztosító weboldalán található igénybejelentő lap kitöltésével.

Ez a biztosítás baleseti halál esetén 200 ezer, csonttörés és 1-9% fokú rokkantsággal járó maradandó egészségkárosodás esetén 3000, 10-29% fokú rokkantsággal járó maradandó egészségkárosodás esetén 50 ezer, míg 30-100% fokú rokkantsággal járó maradandó egészségkárosodás esetén 300 ezer forint (biztosítási összegnek a rokkantság fokával megegyező százaléka) összeget fizet.

Ezt a díjmentes alapvédelmet, melyben jóval a piaci szint alatt vannak a szolgáltatási kategóriák, ki lehet egészíteni más tanuló balesetbiztosítással, amennyiben a szülők több eseményre kiterjedő és magasabb fokú anyagi védelmet szeretnének biztosítani a váratlan helyzetek esetére.

Balesetbiztosítás gyermekek részére

Számos, kifejezetten gyermekek számára kialakított balesetbiztosítás létezik a piacon, pénzintézetenként többféle konstrukcióval. Általánosan jellemző, hogy gyermekekre balesetbiztosítás 0-18 éves korig köthető, azonban a biztosítási idő a gyermek 25. életévének a betöltéséig tart. Választhatók alap- vagy prémiumcsomagok, egyénileg köthető vagy csoportos balesetbiztosítások. Csoportos tanulói balesetbiztosítás esetén a védelem egy tanévre szól (szeptember 1-től augusztus 31-ig), a szülők az oktatási intézmény által köthetik meg a biztosítást gyermekeik számára. E konstrukció előnye, hogy az ára jelentősen kedvezőbb, mint az egyéni konstrukcióké.

Szimba tanuló balesetbiztosítás

A Generali Biztosító Szimba elnevezésű tanuló balesetbiztosítása csoportos biztosítás, amely – jellegéből adódóan – egy tanévre szól. Az oktatási intézmény a szerződő, a szülők négyféle csomag (A, B, C, D) közül választhatnak, 3000, 5000, 10 000 és 15 000 Ft-os éves díjjal. A Szimba tanuló balesetbiztosítás kiterjed az általános sporttevékenységekre is, mint amilyen például a futball vagy a kosárlabda.

Minden csomag védelmet nyújt csonttörés (ebbe beletartozik a maradandó fogak törése is) és csontrepedés, speciális balesetek (mint például állati harapás, áramütés, vágott sérülés, kullancs-csípés következtében fellépő Lyme-kór vagy agyvelőgyulladás), égési sérülés, baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás, közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás és baleseti halál esetén.

Szintén minden csomag tartalmazza a kórházi napi térítés, a baleseti műtéti térítés, a baleseti kórházi napi térítés és a baleseti költségtérítés szolgáltatását.

A fertőző betegségek (például rotavírus, salmonella, agyhártyagyulladás) elleni védelmet csak az A, B és C csomagok foglalják magukban, míg speciális műtétek (például vakbél vagy lágyéksérv) esetén kizárólag az A és B csomagok nyújtanak védelmet.

A legmagasabb szintű védelmet az A csomag biztosítja, melynek éves díja 15 000 Ft. Az A csomag választása esetén csonttörésre, csontrepedésre 40 000, speciális balesetekre 50 000, fertőző betegségekre és speciális műtétekre 20 000, égési sérülésekre 1 000 000 Ft-ot fizet a biztosító. Ez az összeg baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás esetén 3 500 000, közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás esetén 2 500 000, míg baleseti halál esetén 750 000 Ft.

Ebben a csomagban a kórházi napi térítés 3000 Ft, intenzív osztályon történő ápolás, illetve ételmérgezés esetén dupla összeget fizet a biztosító. Baleseti műtéti térítésre 750 000, baleseti kórházi napi térítésre 5000 (intenzív osztályon történő ápolás esetén az összeg megduplázódik), baleseti költségtérítésre pedig 300 000 Ft a biztosító által megtérített összeg.

Célszerű a megfelelő biztosítási csomag kiválasztásában független szakértő segítségét kérni, aki figyelembe véve a család élethelyzetét és igényeit, megkeresi az optimális védelmet nyújtó szolgáltatást a gyermek számára.