Gyorshitel – nem mindegy, hogy melyik banktól

gyorshitel személyi kölcsön

Egy hirtelen jött, pénzügyi kiadásokkal járó helyzet esetén, amennyiben a kiadások finanszírozására nincs meg a kellő anyagi fedezet, az emberek többnyire a saját számlavezető pénzintézetüket keresik fel kölcsön igénylése céljából. Habár a saját bank általában kedvezőbb feltételekkel kínálhat kölcsönt meglévő ügyfelei részére, célszerű lehet más pénzintézetek kínálata között is körülnézni. Az interneten fellelhető hitelkalkulátorok segítségével gyorsan és díjmentesesen összehasonlíthatók az egyes bankok kölcsönajánlatai.

Egy váratlanul jelentkező kiadás költségeinek finanszírozására sokan választják a gyorskölcsön által biztosított lehetőségeket. Egy elromlott háztartásigép, egy hirtelen jött betegség, de akár egy családi esemény is okozhat nem várt kiadásokat eredményező helyzetet. Az ilyen helyzetbe került személy ilyenkor felkeresi a bankját, és kedvező körülmények esetén már fel is vette a gyorskölcsönt. De mi a helyzet akkor, ha a saját bankjánál hitelkérelme elutasításra kerül? Illetve, mi van olyankor, ha egy másik pénzintézetnél kedvezőbb konstrukciókkal igényelhetné meg ugyanazt a hitelt? Előbbi felvetés tekintetében előfordulhat, hogy míg a számlavezető bank elutasítja a hitelkérelmet, más banknál lehetőség lenne gyorskölcsön felvételére, utóbbi koncepció esetén pedig akár az is megeshet, hogy a saját, számlavezető pénzintézeténél kedvezőbb ajánlatra tesz szert.

A személyi kölcsön előnyei

Más jogcímű kölcsönökkel szemben kijelenthető, hogy a személyi kölcsön a legegyszerűbben és leggyorsabban felvehető hitelkonstrukció. Az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, valamint a felvett összeg szabadon felhasználható. Azonban e kölcsön esetében sem mindegy, hogy melyik bank kerül kiválasztásra, ugyanis – bár az alapfeltételek nagyjából azonosak – az igénylés feltételeiben, valamint az egyéb szabályozásokban számos eltérés lehet a pénzintézetek ajánlatai között.

Elvárások jövedelem terén

Személyi kölcsön igénylésekor általában a minimálbér igazolható megléte a minimum jövedelemfeltétel, azonban akadnak olyan bankok is, ahol a minimálbér nem elegendő a személyi hitel felvételéhez.

Életkor, mint fontos tényező

Személyi kölcsön felvételére alapesetben a 18. életév betöltése után van lehetőség. Ettől eltérően azonban egyes pénzintézeteknél hiteligénylésre 21, vagy akár 23 éves kor után van lehetőség. A hitelfelvétel felső korhatára esetében a helyzet hasonló: egyes bankok csak abban az esetben nyújtanak kölcsönt, ha az adós a futamidő végén nem tölti be a 66. életévét, de van olyan pénzintézet is, ahol ez a korhatár magasabb.

Felvehető maximális összeg

Az UniCredit Bank és az Erste Bank a személyi kölcsön felvehető maximális összegét 12 millió forintban határozza meg. Az MBH Bank és a CIB Bank 10 millió forintban limitálta ezt az összeget. A Cetelem Banknál a felvehető legmagasabb összeg 9 millió 900 ezer forint, míg az OTP Bank és a Raiffeisen Bank 8 millió forintig kínál személyi kölcsönt. A legkevesebb felvehető hitelösszeg személyi kölcsön igénylése során a K&H Bank kínálatában található, a pénzintézet 7 millió forintos felső limitet szabott igényelhető összegként.

A futamidő hossza

A Cetelem Bank, a CIB Bank, az Erste Bank és az UniCredit Bank kínálatában a futamidő maximális hossza 8 év, az OTP Banknál azonban csak 7 évre vehető fel személyi kölcsön.