Ha közös a bankszámla – Előnyök és hátrányok

közös bankszámla

Egy közösen használt bankszámlával kapcsolatban előnyök és hátrányok is felmerülhetnek. Ami egyértelműen a közös bankszámla használata mellett szól, az az alacsonyabb költség a számlavezetés tekintetében. Előnye még, hogy a pár mindkét tagja hozzáfér a számlához, így a közös kiadások kiegyenlítése könnyebbé, a pénzügyek pedig átláthatóbbá válnak. Bizonyos esetekben hátrányt jelenthet azonban az, hogy a számlatörténetből a pár tagjai láthatják egymás kiadásait.

Kétféle mód van egy bankszámla közös használatára. Az egyik a közös tulajdonú bankszámla nyitása. Ennek előnye, hogy a számlatulajdonosok egyforma joggal rendelkező tulajdonosai a folyószámlának. Ezt a lehetőséget azonban kevesebb bank biztosítja.

A másik opció a keretszerződéses bankszámla, amikor a számlának egy fő tulajdonosa van, akinek módjában áll megjelölni egy személyt, aki rajta kívül – korlátozott jogokkal – hozzáférhet a számlához. A fő tulajdonos a számlát megszüntetheti, vagy felfüggesztheti a másik személy, azaz a rendelkező hozzáférését a számlához. A rendelkezőt ezek a jogok nem illetik meg. A tulajdonos, valamint a rendelkező külön internet- és mobilbank azonosítót, illetve külön bankkártyát használhat, és mindketten hozzáférhetnek a banki adatokhoz.

Tudnivalók a társkártyáról

Egyes pénzintézetek a főkártyán kívüli bankkártyákat társkártyaként kezelik, ami a költségekre nézve lehet fontos szempont. Előfordulhat, hogy a fő-, valamint a társkártya díjai (kibocsátási díj, éves díj) megegyeznek, de lehet az egyik magasabb költségű a másiknál. Kedvezményes díj vonatkozhat kizárólag a főkártyára is.

Egyazon folyószámlának legfeljebb két tulajdonosa lehet, a számla tulajdonosa és a számla társtulajdonosa, azonban társkártya több személy részére is igényelhető, a számla tulajdonosán kívül nemcsak a rendelkező részére, de akár a gyermekeik számára is, ez esetben plusz költségekkel lehet számítani. A társkártyák mindegyikéhez egyedileg beállítható a költési limit.

A társkártya birtokosai kizárólag bankkártyás fizetésre, valamint készpénz felvételére jogosultak, olyan pénzügyi tranzakciókat, mint például a csoportos beszedési megbízás vagy a banki átutalás, nem kezdeményezhetnek.

A társkártyával történő költések nyomon követése csakúgy, mint a főkártya esetében, SMS vagy push-értesítés segítségével történhet. Egyes pénzintézeteknél biztosítják a kártyaforgalommal kapcsolatos üzenetek kiküldését akár több személy részére is.

A társkártya igénylését a számlatulajdonos kezdeményezheti. Amennyiben két tulajdonosé a folyószámla, az igényléshez mindkét személy hozzájárulása szükséges. Egyes pénzintézetek nem teszik lehetővé a 18 év alatti személy részére történő társkártya igénylést.

Mi történik a közös tulajdonú bankszámlával az egyik tulajdonos halála esetén?

Amennyiben a közös tulajdonú bankszámla egyik tulajdonosa életét veszti, a társtulajdonos számla felett való rendelkezésének jogosultsága továbbra is megmarad. Haláleseti kedvezményezett megjelölésére nincs lehetőség, a számla tulajdonosai minősülnek haláleseti kedvezményezetteknek.

A keretszerződéses számlánál lehetőség van haláleseti – akár több – kedvezményezett megjelölésére is. A kedvezményezett az örökösöktől eltérő személy is lehet. Ebben az esetben a megjelölt személy hagyatéki eljáráson kívül megkapja a számlaegyenleget, a számlához hozzáférhet, az azon rendelkezésre álló összeget felhasználhatja. Azonban lényeges tudni, hogy kizárólag a bankszámla egyenlege örökölhető, maga a bankszámla nem, az örökölt egyenleget, amely az örökös részére kifizetésre kerül, saját bankszámlán kell elhelyezni.

Az értékpapírokra és a bankbetétekre nem vonatkozik a hagyatéki eljáráson kívüli hozzáférhetőség, azokról, mivel haláleseti rendelkezés esetükben nem alkalmazható, hagyatéki eljárás keretében születik döntés.

Hogyan szüntethető meg a közös bankszámla?

Két tulajdonos esetén a bankszámlát kizárólag közösen lehet megszüntetni. Fő számlatulajdonos és rendelkező személy esetében a számla tulajdonosa a rendelkező személy nélkül is megszüntetheti a számlát, amire a rendelkezőnek jogosultsága nincs.