Hitel félkész ingatlanra? Lehetséges!

hitel félkész ingatlanra

Befejezetlen ingatlan vásárlásakor kétféle kiadással kell számolni, az ingatlan vételárával és az építkezés befejezéséhez szükséges összeggel. Amennyiben mindez csak hitel felvételével valósítható meg, a hiteligénylő egy hitelszerződés megkötésével igényelheti a kölcsönt mindkét hitelcélra. A hitel lehet kamattámogatott, vagy piaci lakáshitel.

Banki hitel felvétele félkész ingatlan megvásárlásához

Félkész ingatlan esetében a kölcsön két hitelcélra szól, sorrendben az ingatlan megvásárlására, ezt követően pedig az építkezés befejezésére.

Az első lépés az ingatlan megvásárlása. A kölcsön folyósításához szükség lesz a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapjára, ahova az ingatlan adásvételi szerződésének alapján a tulajdonjogot be kell jegyeztetni. Amennyiben minden, hitelfelvételhez szükséges dokumentum rendelkezésre áll, sor kerül az önerő bank részére történő megfizetésére, ezután a bank kifizeti az eladó részére az ingatlan vételárát.

Az építkezés befejezése

A vételár kiegyenlítése után az ingatlan a hitelfelvevő nevére kerül, ami után megtörténik az építkezés befejezéséhez szükséges hitel folyósítása. Az ingatlannyilvántartásba be kell jegyeztetni a hitelfelvevő tulajdonjogát, az építési engedélyt saját névre kell íratni és a pénzintézet részére költségvetést kell benyújtani, melyet a banknak el kell fogadnia. A bank ezután az építéshez kapcsolódó hitelrészt szakaszosan bocsátja a hitelfelvevő rendelkezésére. A folyósításokat a műszaki szakértő ellenőrzései előzik meg, melynek során a készültségi fok – vagyis az, hogy két folyósítás között milyen munkálatok történtek – megállapításra kerül. Az utolsó ilyen ellenőrzés az utolsó hitelrészlet folyósítása előtt történik, ekkor azonban a használatbavételi engedély benyújtására is szükség lesz.

Milyen összegű kölcsön kapható félkész ingatlanra?

Félkész ingatlan esetén az ingatlan befejezése után várható forgalmi értékének legfeljebb 80%-a az az összeg, amely hitelként felvehető, azonban ez az összeg kevesebb is lehet, mivel az elbírálás során a pénzintézetek figyelembe veszik az igénylő jövedelmét és az ingatlan elhelyezkedését is. A hiteligénylőnek minimum 20%-os önerővel kell rendelkeznie.

Jelzálog félkész ingatlanra?

A hitel igénylése során a félkész ingatlan is szolgálhat a jelzálog fedezeteként. Amennyiben a hitelfelvevő rendelkezik 20-30%-os önerővel, akár maga a félkész ingatlan is elegendő lehet fedezetként, ha ilyen mértékű önerő nem áll rendelkezésre, akkor azonban további ingatlan bevonására lesz szükség.

Félkész ingatlanra igényelhető hitelek

Létezik olyan lakáshitel, amelyet a pénzintézetek kifejezetten félkész ingatlan finanszírozására alakítottak ki. E hitelt csak mindkét hitelcélra vonatkozóan lehet igénybe venni.

Félkész ingatlanra nemcsak piaci kamatozású, de államilag támogatott lakáshitel is igénybe vehető, a piaci kamatozású hiteleknél szigorúbb feltételek mellett. A kamattámogatás időtartama CSOK esetén 25, Otthonteremtési Hitel esetén 5, többgyermekes, illetve fiatal családok tekintetében pedig 20 év. A támogatott időszakot követően piaci kamatozás lép érvénybe, melynek következtében a havi törlesztőrészlet az éppen érvényben lévő piaci kamatok szerint alakul.