Hőszigetelés hitelből, akár kamatmentesen

hőszigetelés hitelre

Megérkezett az ősz, lassan elkezdődik a fűtési szezon, de még nem késő felkészülni a hideg időszakra. Napjainkban rendkívül fontos az energiatakarékosság, nemcsak anyagi, de környezetvédelmi szempontból is.

Az otthon energiahatékonyságának érdekében érdemes elgondolkodni a szigetelés korszerűsítésén, hiszen egy jó hőszigetelés télen sok pénzt megtakarít, nyáron pedig kellemes hőmérséklet érhető el vele.

Milyen előnyei vannak a jó hőszigetelésnek?

A számottevő energiamegtakarítás és a fenntartási költségeken történő spórolás mellett egy megfelelően kialakított hőszigetelés nemcsak az ingatlan élettartamát, de annak értékét is növeli, hiszen egy energiahatékonysági szempontból korszerű igatlan értéke messze meghaladja a korszerűtlen ingatlanokét, valamint az értékesítése is jóval egyszerűbb és gyorsabb. Nem utolsó szempont az sem, hogy esztétikailag is kellemesebb látványt nyújthat egy megfelelő minőségű hőszigeteléssel ellátott épület, ezen kívül a szigetelés a zajok és a káros külső hatások ellen is bizonyos mértékű védelmet nyújt.

Mennyibe kerülnek a szigetelési munkálatok?

A költségek függnek a munka nagyságától, a szigeteléshez felhasználni kívánt anyagok típusától és a munkaerőigénytől is. Az anyagköltségen és a munkadíjon felül számolni kell az építőanyagok szállítási költségével is. A különböző hőszigetelési munkálatok átlagos ára – az egyéb költségekkel is számolva – körülbelül 8000 forint/négyzetméter.

A hőszigetelési munkálatok típusai és lehetséges megoldásai

Az ingatlanon kívül és belül számos lehetőség van energiahatékonyság szempontjából a korszerűsítésre. Leszigetelhető a tető, a födém, a falak, az aljzat, valamint a lábazat/pince.

Anyaguk tekintetében választhatók a szálas, az üreges (pórusos) és az ömlesztett anyagok. A szálas hőszigetelő anyagok közé tartozik az ásványgyapot, a bazaltgyapot, a kőzetgyapot, a salakgyapot és az üveggyapot. Üreges hőszigetelőnyag például a műanyag hab és a parafa. Az ömlesztett hőszigetelő anyagokhoz tartozik a perlit vagy az abból készült perlitbeton.

Finanszírozási lehetőségek

A költségek nagyságának figyelembevételével különböző hiteltípusok választhatók. A kölcsön igénylését megelőzően számításba kell venni a rendelkezésre álló önerőt is, és mindenképpen érdemes bizonyos összegű vésztartalékkal is számolni.

Babaváró hitel

Az energetikai korszerűsítésbe fektetett összeg mindenképpen megtérül, kiváltképp akkor, ha annak költségei az akár kamatmentes és vissza nem térítendő Babaváró hitelből finanszírozhatók. A maximum 10 millió forint összegű, ingatlanfedezet bevonása nélkül igényelhető kölcsön ugyanis szabad felhasználású, tehát bármire költhető. Ekkora összegből, a gyermek érkezésével kapcsolatos költségek mellett, akár már egy komolyabb energetikai korszerűsítés is elvégezhető. Ráadásul a havi törlesztőrészlet összege is igen kedvező, maximális futamidő és hitelösszeg esetében 50 ezer forint.

Amennyiben a Babaváró hitel igénybevételét követő 5 éven belül megszületik a gyermek, a kölcsön a teljes futamidő tekintetében kamatmentes lesz. Amennyiben két gyermek születik, a fennálló tartozás összegének harminc százalékát elengedik. Három gyermek születése esetén a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá válik.

Lakásfelújítási hitel

Nagyobb volumenű korszerűsítési és felújítási munkálatok esetén érdemes körülnézni a felújítási célú lakáshitelek piacán is, melyek ingatlanfedezet bevonásával igényelhetők és kizárólag felújítási, bővítési és korszerűsítési munkálatokra fordíthatók. Előnyük azonban, hogy a költségeik kezdezőbbek a fedezet nélküli hitelek költségeinél, és hosszabb futamidőre igényelhetők, mint a személyi kölcsönök, ezáltal a törlesztőrészlet havi összege is kedvezőbben alakul.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Ez a hitelfajta abban az esetben jelenthet megoldást, ha a korszerűsítés mellett egyéb dolgok finanszírozására is szükség van kölcsön igénybevételére.

Személyi kölcsön

Az ingatlanfedezet nélkül felvehető, szabadon felhasználható személyi hitel maximális felvehető összege 12 millió forint, igényléséhez nem szükséges önerő, és jellemzően nincs induló költsége. A kölcsön összege, az igényléstől számítva, akár pár napon belül megérkezhet a számlára.