Ilyen hitelek közül válogathatunk tavasszal

A jelenlegi gazdasági helyzet nem javasolja, hogy nagyobb költekezésekbe kezdjünk, hiszen minden fillérünkre szükség lehet. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy költekezésre kényszerülünk. Milyen hitelkonstrukciók közül válogathat az, akinek idén tavasszal van szüksége anyagi segítségre? Cikkünkben megmutatjuk. 

Ebben az évben különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mire költekezünk. Sorra jönnek ugyanis a csapások, emiatt tehát anyagilag is fel kell készülnünk a legrosszabbra. Ahol lehet, ott spórolnunk kell, emiatt pedig többször át kell gondolnunk, hogy bele merünk-e verni nagyobb kiadásokba. Ha most gondolkodunk azon, hogy vegyünk-e hitelre egy új, méregdrága telefont (ami nem létszükséges), akkor a józan ész azt mondja, hogy nem: jöhetnek olyan hónapok, amikor minden egyes cent számítani fog, még az a pártízezer forint is, amit a telefon törlesztőjére fizetnénk. Más esetben viszont nincs döntéshelyzetünk: ha baj történik az autónkkal, amellyel munkába járunk, akkor bizony meg kell javíttatnunk (rosszabik esetben vennünk kell egy újat); ha valamelyik mindennapokban használatos nagy háztartási gép elromlik, akkor nincs mese, muszáj újat vennünk. Ha azonnali orvosi kezelésre van szükségünk, és csak magánorvoslással érezzük magunkat biztonságban, akkor is bele kell nyúlnunk a félretett pénzünkbe. 

Emellett azt is látjuk, hogy a megemelkedett energiaárak miatt egyre több család kerül kényszerhelyzetbe: családi házban élni manapság nagyon drága, ugyanakkor senki nem hagyja el szívesen az otthonát. Ezért sok család dönt úgy, hogy átalakítja a háza fűtésrendszerét, energiaellátását, amely hosszú távon rendkívül kifizetődő tud lenni, azonban ez egy igen nagy beruházás, és sok pénzre van szükség hozzá. Egyszóval vannak olyan helyzetek, amikor mindenképpen szembe kell néznünk a nagyobb kiadásokkal. 

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben mindenképpen meg kell lépnünk a vásárlást, akkor nem érdemes halogatni. Az infláció mértéke ugyanis immáron meghaladta a személyi hitelek kamatát is. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy amennyiben úgy döntünk, hogy inkább spórolunk pár hónapot, akár 1-2 évet, hogy zsebből megvehessük az adott terméket, akkor anyagilag jobban járunk, mert addigra nagyon megdrágul. Ezzel szemben ha megvennénk személyi hitellel, akkor végsősoron kevesebbet kellete visszafizetnünk, mert a termék ára az adott időszakban annyit emelkedett, hogy az ár magasabb lesz a hitel végtörlesztésének összegével. Egyszóval most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hitelt kelljen igényelnünk. Ha erre kerülne sor, termésteresen szeretnénk gyorsan, egyszerűen intézni. Manapság már alapvető, hogy a személyi hitelt meg lehessen igényelni online otthonról, a munkahelyünkről, vagy bárhonnan, ahol éppen tartózkodunk. A legtöbb bank már azt is vállalja, hogy néhány órán belül folyósítja is az összeget, de gyorskölcsön esetében legfeljebb 1-2 munkanap alatt meg szokott érkezni a pénz. De milyen lehetőségeink vannak jelenleg? Mutatjuk!

Milyen hitelek vannak a piacon 2023 tavaszán?

Ha rövid időn belül van szükségünk pénzre 10 millió forint alatt, és nem szeretnénk jelzálogosítani a házunkat, akkor is többféle hitel közül válogathatunk. Az, hogy melyiket választjuk, leginkább attól függ, hogy mennyi pénzre van szükségünk, mi a hitelfelvétel célja, és hogy éppen milyen kamatokon futnak. Ennek alapján az alábbiak közül válogathatunk:

  • személyi kölcsön
  • áruhitel
  • gyorskölcsön
  • folyószámlahitel
  • hitelkártya.

Alaposan gondoljuk át, hogy a fentiek közül melyiket választjuk! Igen könnyű elcsábulni a bankok reklámszövegeinek, a csábítónak tűnő kamatakcióknak, ha azonban figyelünk, könnyen húzhatnak ki a zsebünkből a kelleténél jóval több pénzt. Így tehát summázzuk, hogy melyik hiteltípusról mit kell tudni.

Mit kell tudni a személyi kölcsönről?

A cikkünkben tárgyalt hitelek közül ezt javasoljuk a leginkább, ugyanis rugalmas, a többihez viszonyítva olcsó, és gyorsnak is számít. Hivatalosan legfeljebb 10 millió forintig hiteleznek a bankok személyi kölcsön esetében, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy 7-8 millió forintnál meg szoktak állni. Ugyanakkor láthatjuk, hogy jónéhány nagyobb kiadást tudunk így finanszírozni (például egy használt autót, háztartási nagygépet, fűtéskorszerűsítést stb.). Amiatt sem kell aggódnunk, hogy heteket vagy hónapokat ülnek az elbíráláson, hiszen nem jelzálogról van szó: ha megadjuk az adatainkat és hitelképeseknek számítunk, akkor pozitív elbírálást fogunk kapni, akkor pedig 2-3 munkanapon belül érkezik is a pénz (ugyanakkor sokszor már 24 órán belüli utalást is vállalnak a pénzintézetek). További pozitívuma, hogy mivel a felvehető hitelösszeg magas, így hosszú futamidőt is engednek, ami pedig alacsonyabb törlesztőrészletet hoz magával. Ez két szempontból is nagyon jó: kevéssé terheli meg a havi kiadásainkat; másfelől pedig azok is fel tudják venni, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek (az ő kezüket ugyanis szorosan köti a JTM). Általában végig fix kamatozású konstrukciók ezek, így nem kell azon idegeskednünk, hogy az alapkamat emelkedésével mennyit emelnek a mi havi kiadásainkon. Bár egy jelzáloghitelhez – főleg egy lakáshitelhez – képest magasabb a kamata, a cikkünkben tárgyalt gyors megoldások közül ez számít a legolcsóbbnak. Jelenleg persze ennek a hitelfajtának is megvan a maga ára, azonban az utóbbi pár hétben kamatcsökkenés érzékelhető, és remélhetőleg ez felerősödik a következő időszakban. 

Mit kell tudni az áruhitelről?

Áruhitelt nem úgy veszünk fel, hogy csak besétálunk a bankba, és megkérjük, hogy fizessék ki a legújabb iPhone-unkat. A személyi kölcsönöknek ez ugyanis egy olyan speciális fajtája, amely kizárólag a meghatározott termékre áll, és kizárólag az adott üzletben vagy weboldalon felvehető. Ha tehát meghibásodik a hűtőnk, és vennünk kell egy újat, akkor jó eséllyel besétálunk egy elektronikai üzletbe. Ha itt kinézzük álmaink hűtőjét, azt is meg kell kérdeznünk, hogy van-e rá áruhitel-lehetőség? Ha van, akkor az üzletben dolgozó hitelügyintézőhöz kell fáradnunk, ő fogja elintézni nekünk a kölcsönt. 

Jellemző az áruhitelekre, hogy 0 százalékos THM-mel futnak, ugyanakkor rövid futamidőre adják, ami relatíve magasabb törlesztőrészletet von maga után. 

Mit kell tudni a gyorskölcsönről?

Gyorskölcsönt csak akkor vegyünk fel, ha nagyon muszáj! 100 és 500 ezer forint közötti összeget tudunk általában felvenni, és tagadhatatlan előnye, hogy nagyon gyorsan folyósítják az összeget pozitív hitelbírálat esetében. Ha jóváhagyják a kérelmünket, akkor pár órán belül már a számlánkon is lesz az összeg. Cserébe azonban borsos árat kell fizetnünk. Általában hetente kell törleszteni, és rendkívül magas kamattal elérhetők ezek a konstrukciók. Így tehát amennyiben lehetséges, kerüljük ezt a hiteltípust. 

Mit kell tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel egy olyan opció, amellyel nagyon vigyázni kell. Általában netbankon keresztül be lehet állítani, hogy amikor lenullázódik a számlánk, azután le tudjunk menni mínuszba. Ilyenkor értelemszerűen a bank kölcsön ad nekünk pénzt, ebből finanszírozzuk a költéseinket, és amikor újra pénz érkezik a számlára (mert például fizetést kaptunk), akkor a kölcsönünket is törlesztjük. A folyószámlahitel beállítása igen egyszerű, nincs szükség túl sok adatra, és általában már másnapra aktiválódik is az opció. Ugyanakkor nagyon vigyázzunk, mert igen magas kamatot számolnak fel a mínuszokra. Minél több pénzt költünk a bank pénzéből, annál magasabb kamatot számolnak fel, azaz annál többet fognak majd levonni abból az összegből, ami legközelebb a számlánkra érkezik. Éppen emiatt csak végszükség esetében javasolt ezt a hitelmegoldást választani. 

Mit kell tudni a hitelkártya használatáról?

Hasonló a helyzet a hitelkártyákkal is. Ha még nincsen hitelkártyánk, akkor nem tartozik a leggyorsabb finanszírozási megoldások közé, hiszen a kártya igénylése több napot is igénybe vehet, de könnyen lehet, hogy akár heteket is várnunk kell annak érdekében, hogy megérkezzen a PIN-kóddal együtt. Nagyon észnél kell lennünk a használatával, és figyelnünk kell, hogy mikor mire mennyi kamatot számolnak fel. Általában kamatmentes olyan esetekben, amikor online vagy személyesen vásárolunk vele, sőt gyakran pénzvisszatérítésekre is jogosít. A kamatmentesség alapvető feltétele még, hogy mindig a szerződésben meghatározott időpontig utaljuk vissza az összeget, addig kell tehát kiegyenlítenünk a tartozásunkat. Ha ez nem történik meg, akkor már repülnek is a kamatok. Emellett ha pénzt veszünk fel róla, vagy összegeket utalunk más számlára, akkor nagyon magas kamatokkal kell szembenéznünk, a hitelkártya ugyanis nem erre való.