Ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak is

ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak is

Sok nyugdíjas nem gondol arra, hogy jelentős pénzt takaríthatna meg bankszámlacsomagja felülvizsgálásával, szükség esetén másik számlacsomagra váltással. Pedig akár olyan ingyenes számlacsomagja is lehetne, amelynek nincs havidíja, és amelynél nem kell fizetni sem az utalásokért, sem az állandó utalási és csoportos beszedési megbízásokért, de például a bankkártyáért sem.

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. január havi adataiból kitűnik, hogy hazánkban, a 2 millió 400 ezer nyugdíjas közül csaknem 100 ezer nyugdíjasnak 100 ezer forintnál kevesebb a nyugellátása. Az elmúlt egy évben ez a statisztika némileg javulhatott a nyugdíjemelések jóvoltából, ám a magas infláció korántsem kedvezett a nyugdíjasok anyagi helyzetének.

A bankszámlacsomagokkal járó költségek igen széles skálán mozognak, éves szinten az átlag 42 ezer forinttól az akár 100 ezer forint feletti összeget is elérhetik a költségek. Kiváltképp akkor lehet magas a havidíj, és ezáltal értelemszerűen az éves díj is, ha a számlatulajdonos nem a számára megfelelő számlacsomagot használja, és/vagy a pénzügyei intézését nem tudatosan végzi.

A számlacsomagokat tekintve a rendszeres kiadások közé tartozik a havidíj, ám a költségek nagyobb részét nem ez teszi ki. A postai úton érkező bankszámlakivonatok, az sms értesítések, az utalások, a készpénzfelvétel, valamint a bankkártya díja az, amely jelentős mértékben megdobja a havi és éves számlaköltségeket. A pénzintézetek minden év januárjában kiküldik a díjértesítőt, amelyben szerepel, hogy éves szinten mely szolgáltatás, milyen költséget jelentett.

Tudatos spórolás

Sok esetben már azzal is jelentős pénzösszeg takarítható meg, ha a bankolás megfelelő tudatossággal történik, ehhez sok esetben még számlacsomag váltására sincs szükség. Célszerű kihasználni a jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, ami havi legfeljebb 150 ezer forint összeg felvételét teszi lehetővé a számlatulajdonosok részére, maximum két részletben, a hazai bankok forint automatáiból. Lényeges tudni, hogy amennyiben valaki több bankszámlával is rendelkezik, ezt a lehetőséget csak az egyik számla tekintetében veheti igénybe, és magát az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget meg kell igényelni. Amennyiben egy számlát többen használnak, a 150 ezer forintos értékhatár együttesen vonatkozik a számla használóira. Tanácsos továbbá odafigyelni arra is, hogy egy hónapban maximum két készpénzfelvét díjmentes, tehát amennyiben valaki kettőnél több alkalommal vesz fel tízezres tételeket ATM-ből, ennek költsége akár 10 ezer forint is lehet. A postán, valamint a banfiókban történő készpénzfelvétel díja pedig ennél is drágább.

A bankfiókban történő utalás során a pénzintézet az elutalt összeg 0,3-1,6%-át számolja fel, ezen kívül szinte minden bank meghatároz egy minimális díjat. A mobil- és netbankon keresztül történő utalások díjai sokkal kedvezőbbek, ahogy a csoportos megbízásoké és az állandó átutalásoké is.

A tranzakciókról kapott, mobiltelefonra érkező sms értesítések biztonságot nyújtanak, hiszen világosan nyomon követhető, hogy mikor, hol és mennyi pénz kerül kifizetésre a számláról, valamint az is, hogy mekkora a még rendelkezésre álló összeg. Azonban ezeknek az értesítéseknek a díja darabonként 35-40 forint, így havi 10 üzenet évente 4200 – 4800 forintos költséget jelent. Mobilbanki alkalmazás használatával az sms értesítések a legtöbb esetben kiválthatók az alkalmazásba érkező push értesítésekkel, amelyek jelenleg díjmentesek. Az aktuális számlaegyenleg pedig percek alatt ellenőrizhető a netbankon és a mobilbankon keresztül is.

Ingyenes bankszámlacsomagok, nyugdíjasoknak is

Tudatosan végzett bankolással a számlahasználat költségei jelentősen csökkenthetők, azonban léteznek a piacon olyan díjmentes számlacsomagok, amelyek azon túl, hogy havi díjuk nincs, költségmentesen biztosítják az állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásokat, az elektronikus úton indított utalásokat és a bankkártyát is. Mindemellett, bizonyos feltételek teljesítése mellett, számlanyitás esetén akár több tízezer forint jóváírás is kapható a banktól.

Minden teljes egészében díjmentes bankszámla esetén elvárás, hogy a számlára rendszeresen érkezzen jóváírás, meghatározott összegben. Pénzintézetenként változik, hogy a számlára érkező összegnek jövedelemnek kell lennie, vagy bármely kívülről érkező jóváírást elfogadnak. Amennyiben az öregségi nyugdíj összege eléri a bank által megszabott értékhatárt, mindkét esetben elfogadott lehet.

Az Erster Privilégium 2.0 Partner számlacsomag esetében például az Erste Bank által elvárt havi jóváírás összege 225 ezer forint, és ezen összegnek jövedelemként kell a számlára érkeznie, így azzal a nyugdíjjal, amely eléri ezt az összeghatárt, ez a számla megnyitható. Az UniCredit Bank 75 ezer forintos jóváírást vár el ügyfeleitől a Partner Aktív Zéró Csomag megnyitása esetén, a Raiffeisen Banknál viszont ennél jóval több, 400 ezer forint a havi elvárás a Premium Gold 2.0 bankszámlacsomag megnyitásakor, a Premium Select számlacsomag esetében pedig havi 1 millió forint.

Bankkártyák az ingyenes számlákhoz

Különböző típusú bankkártyák járnak az ingyenes számlacsomagokhoz, azonban ezeknek a dombornyomott vagy elektronikus kártyáknak a sem éves, sem pedig kártyakibocsátási díjuk nincs.

Az egyes bankoknál elérhető díjmentes tranzakciók

A banki tranzakciók tekintetében az ingyenes számlák között tapasztalható eltérés. Teljesen ingyenes bankolás nem lehetséges akkor, ha a számlatulajdonos valami oknál fogva bankfiókban indítja az utalásait, és ezen a szokásán nem kíván változtatni. Azoknak a nyugdíjasoknak tehát, akik ingyen szeretnének bankolni, igénybe kell venniük a modern technológia kínálta lehetőségeket. Hasonló módon, az ingyenes bankolás eléréséhez, a mobilkészülékre érkező sms értesítések használatát le kell cserélni a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzenetek használatára.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlacsomag esetében a mobilbank, az internetbank és a TeleBank szolgáltatás havi díja 0 forint, ezen kívül díjmentesek a csoportos beszedési megbízások, valamint a mobilbankon és az internetbankon keresztül történő utalások.

Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró Csomagja díjmentes mobilbankon keresztül történő eseti forint átutalást kínál, azonban az internetbankon keresztül indított utalások után fizetni kell. Költségmentes ugyanakkor az internetbanki és mobilbanki szolgáltatás, valamint az állandó utalási és a csoportos beszedési megbízások.

A Raiffesien Premium Gold 2.0 számlacsomag esetében az állandó átutalási, valamint a csoportos beszedési megbízások díjmentesek, mint ahogy a mobilbankon és a Raiffeisen DirektNet netbankon keresztül történő eseti forint átutalások is, a bankfiókban indított utalások azonban költséggel járnak. A Raiffeisen Premium Select számlacsomag a Premium Gold 2.0 csomagnál kínált költségmentes szolgáltatásokon túl a Raiffeisen Direkt Telebankon keresztül történő eseti forint utalást is díjmentesen biztosítja.