Kamatmentes uniós hitelprogram indul vállalkozások részére

kamatmentes uniós hitel vállalkozásoknak

Uniós támogatás keretében 130 milliárd forintos hitelprogram indulhat 2024. áprilisától. A hitelt, melynek kamata 0%, a megjelölt fejlesztési célokra vehetik igénybe mikro-, kis- és középvállalkozások.

A kormány fő célja 2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítása és a GDP növelése, ennek érdekében 450 milliárd forintot biztosít vállalkozásfejlesztésre. A 450 milliárd forintos keretből 130 milliárd forint elérhetővé válhat már 2024. második negyedévétől a kkv-szektor számára, 0%-os célzott hitelek formájában.

Kik igényelhetik a hitelt, és mire fordítható?

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram olyan beruházásokat támogat, amelyek következtében megtérülő és rövid-, illetve középtávon bevételt hozó technológiákba fektethetnek be azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel, és minimum 5 főt foglalkoztatnak. A program keretében beszerezhetők olyan új eszközök, mint az informatikai eszközök, gépek, zöld energiát támogató technológiák, a programhoz kapcsolódó immateriális javak, valamint ezek mellett tanácsadási és képzési szolgáltatásokra is fordítható az igényelt összeg, azonban a hitelből megvalósuló projektek elszámolható költsége minimum 50%-ának eszközbeszerzésnek kell lennie.

Hol igényelhető a hitel, és hol nyújtható be a pályázat?

A főváros kivételével az ország egész területén igényelhető lesz a 10 és 100 millió forint közötti hitel, melynek kamata 0%. A részletes leírás márciusban lesz elérhető, a pályázatokat pedig országszerte, az MFB pontokon lehet majd benyújtani, előreláthatólag áprilistól. További hitelprogramok lesznek elérhetők a vállalkozások fejlesztésére a harmadik és a negyedik negyedévben.