Kinek éri meg alapszámlát nyitni?

alapszámla nyitása

Az alapszámla a legegyszerűbb és legolcsóbb bankszámla, amely az alacsony havi költsége ellenére számos szolgáltatást nyújt, és mindenki számára elérhető. Havidíja 2023. július 1-jétől a korábbi 3000 forintról 1000 forintra csökkent.

Ez a bankszámla elsősorban azok számára ideális, akik csak az alapvető banki szolgáltatásokat veszik igénybe. Fontos tudni, hogy az alapszámla tulajdonosa kizárólag egy személy lehet, a számlatulajdonos másik bankszámlával nem rendelkezhet, valamint a számlához nem tartozhat hitelkeret.

Miért érdemes bankszámlát nyitni?

Egy bankszámla segítségével biztonságossá tehető a pénzmozgás, azaz a pénzbefizetés és pénzkivétel, a csekkbefizetés, az utalások, illetve az egyéb banki tranzakciók. A készpénzzel történő fizetéssel szemben, a biztonságosság mellett, gyorsabb és kényelmesebb is a pénzügyek intézése, ha van bankszámla, ami a banki ügyek online intézésére is lehetőséget biztosít. Az online bankolásnak köszönhetően a számlatulajdonos bárhonnan, bármikor hozzáférhet a pénzéhez, és rendelkezhet vele. Mindemellett a bankszámla mellé igényelhető bankkártya, de akár személyi kölcsön is, vagy nyithatók különböző megtakarítási számlák.

Fontos tényező, hogy a bankszámlához kapcsolódó szolgáltatásokért a bankok díjat számítanak fel, elsődlegesen például a számlavezetési díjat, éppen ezért lényeges, hogy a számlanyitás előtt a különböző bankok különféle számlacsomag ajánlatai alaposan át legyenek tanulmányozva.

Érdemes tehát bankszámlát nyitni, és érdemes lehet kihasználni a rendkívül kedvező, 1000 forintos havidíjú alapszámla adta lehetőségeket.

Alapszámla – ideális választás lehet nyugdíjasok és diákok részére is

Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok számára kifejezetten jó választás lehet e számlacsomag, mivel költségei könnyen kiszámíthatók. Az alapszámla fix és átlátható díjai megkönnyítik számukra a pénzügyeik átláthatóságát: e számlacsomag költségei egyszerűen kiszámíthatók. Az alapszámla ideális lehet még diákok számára első bankszámlaként, mivel az alapvető szolgáltatásokat alacsony költségekkel kínálja.

Mit tartalmaz az alapszámla díja?

A szolgáltatások körébe tartozik az utalási lehetőség, a készpénzfelvétel és a készpénzbefizetés is. Az alapszámla díja tartalmaz havi két alkalommal, magyarországi bankautomatákból történő készpénzfelvételt, összesen 150 ezer forintig, vagy maximum 50 ezer forintig saját bankfiókban történő készpénzfelvételt, havi egy alkalommal. Ezen felül, összesen legfeljebb 100 ezer forintig, havi négy rendszeres átutalási megbízás indítható.