Banki ügyintézés kutyával – Kutyabarát bankfiókok

kutyabarát bankfiókok

Az Állatorvostudományi Egyetem 2021-ben végzett kutatása szerint Magyarországon minden második háztartásban tartanak kutyát. Az ebtartók jelentős hányada családtagként tekint négylábú kedvencére, ezért egyre nagyobb az igény a „kutyabarát helyekre”.

Sok kutyatulajdonos előnyben részesíti az olyan üzleteket, vendéglátóegységeket, szálláshelyeket, ahova négylábú kedvenceit is magával viheti. A megnövekedett igényre való tekintettel számos üzletközpont, bolt, cukrászda, kávézó, söröző, étterem és szálláshely vált kutyabaráttá az elmúlt években. A kereskedelmi egységek mellett napjainkban egyre több munkahely is biztosítja a kutyagazdáknak, hogy munkaidőben se kelljen lemondaniuk kedvencük társaságáról. E példát követve egyes pénzintézetek is úgy döntöttek, hogy kutyabaráttá teszik bankfiókjaikat.

Erste Bank

Az Ersrte Bank 2023. májusában jelentette be, hogy a tavaly decembertől kísérleti jelleggel kutyabarát bankfiókként működő egységei mellett az összes olyan bankfiókját kutyabaráttá teszi, ahol erre megvan a lehetőség. Az ügyfelek által adott pozitív visszajelzéseket és a tesztidőszak kedvező tapasztalatait figyelembe véve az Erste Bank 2023. május közepétől, ahol erre lehetőség kínálkozott, megnyitotta fiókjai kapuit a négylábú kedvencek előtt. A pénzintézet száz bankfiókból álló hálózatából mindössze öt nem kutyabarát, ahol ezt bevásárolóközponti házirend vagy jogszabály tiltja (Westend, Mammut, Aréna Pláza, Árkád, szigetszentmiklósi Auchan).

Az Erste nem tesz különbséget kis- és nagytestű kutyák között, bármilyen méretű ebbel látogathatók a bankfiókok, azonban egy fiókba egyszerre maximum két állat vihető be. Ahhoz, hogy a kutyatulajdonos kedvencével együtt intézhesse banki ügyeit, az ebnek szobatisztának, ápoltnak és egészségesnek kell lennie, valamint rendelkeznie kell a kötelező veszettség elleni oltással és egyedi azonosításra alkalmas transzponderrel (mikrochip). Az állat hordozóban, vagy pórázon vezetve vihető be a bankfiókba, és további elvárás, hogy a gazda képes legyen a kutyáját irányítani. Ezen túlmenően az eb más ügyfeleket viselkedésével nem zavarhat, illetve nem kelthet félelmet és testi épséget nem veszélyeztethet.

A fiókjai mellett az Erste Bank székháza is kutyabarát, a pénzintézet munkatársai hetente egy alkalommal az irodába is magával vihetik kedvenceiket.

CIB Bank

A CIB Bank is biztosítja ügyfeleinek a lehetőséget a „kutyás bankolásra”, a pénzintézet szinte összes bankfiókja látogatható kutyával is. Kivételt képeznek ez alól azok a fiókok, ahol ezt külső szabályozások nem teszik lehetővé (Westend, KÖKI, Dunakeszi, Szentendre). A szabályok az Erste Bank szabályaihoz hasonlóak, azaz az állatoknak pórázon vagy hordozóban kell lenniük, és kizárólag szobatiszta, egészséges, veszettség elleni oltással rendelkező ebek léphetnek be a CIB Bank fiókjaiba, valamint a gazdának biztosítania kell más ügyfelek nyugalmát.