Lakásfelújítás banki hitel segítségével 2024-ben

hitel lakásfelújításra 2024-ben

Tekintettel az energiaárakra, ingatlankorszerűsítési munkálatokba kezdeni 2024-ben is érdemes, főként akkor, ha nem csupán saját forrásból kell azt fedezni. Sokak számára azonban a szóban forgó munkálatokra kapható támogatás vagy kedvezményes hitel nem elérhető, mert nincs gyerekük és nem is terveznek, gyermekeik már nagykorúak, a lakóhelyükön nincs lehetőség korszerűsítésre támogatást igényelni vagy csak nem szeretnék igénybe venni a kedvezményeket a velük járó kötöttségek miatt.

2024-ben elérhető a Falusi CSOK támogatás, mely segítségével a gyermeket nevelő vagy vállaló családok élhetnek a vissza nem térítendő támogatás, mellé pedig a különböző lakáscélokra fordítható kedvezményes hitel lehetőségével (Falusi CSOK hitel, CSOK Plusz hitel).

Szemben a 2023. év végével megszűnő CSOK támogatással – amely az ötezer főnél nagyobb lakosságszámú településeken is igénybe vehető volt – a Falusi CSOK kizárólag a kormányrendeletben rögzített kistelepüléseken érhető el, aminek következtében a kedvezményezettek köre jelentősen lecsökkent.

Lakáshitel ingatlan korszerűsítésére, felújítására, bővítésére

E munkálatok finanszírozása történhet kifejezetten e célokat szolgáló – lakáskorszerűsítési, -felújítási, – bővítési – jelzáloghitel segítségével. A lakáshitelhez hasonlóan ennél a hitelnél is szükséges az ingatlanfedezet, előnye azonban, hogy a pénzintézetek általában nem kérnek önerőt, vagy csak minimális mértékűt. Amennyiben nem áll rendelkezésre önrész, a szabad felhasználású jelzáloghitel is jó választás lehet.

Mivel ingatlanfedezet bevonásával történik a kölcsön felvétele, e hitelek a személyi kölcsönénél kedvezőbb kamatozásúak, és akár 30 éves futamidő is választható az igénylés során, melynek következtében a havi törlesztőrészletek alacsonyan tarthatók. További előnye e hiteltípusnak, hogy a személyi kölcsön 12 millió forintos maximum felvehető összegénél nagyobb összeg is igényelhető.

A korszerűsítési, felújítási, bővítési kölcsönök további előnye, hogy az igénylők felé, illetve az ingatlanfedezettel szemben támasztott elvárások, valamint a kötöttségek száma lényegesen kevesebb, melynek következtében élettársi kapcsolatban élők, egyedülállók, gyermektelenek is igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Nincs továbbá elhelyezkedéssel szemben támasztott elvárás sem, az ingatlannak csupán a pénzintézet ingatlanfedezetre vonatkozó feltételeinek kell megfelelnie. A különböző támogatásoktól eltérően e hiteleknél nem kell sem a vállalkozói szerződést, sem az elvégzett munkákról szóló számlákat bemutatni a bank felé.

Kölcsönfelvétel előtt érdemes számításba venni azonban néhány főbb tényezőt. Amennyiben kifejezetten ingatlankorszerűsítési, -felújítási vagy -bővítési hitelcéllal történik a hiteligénylés, az igénylés során részletes költségterv bemutatása szükséges, melynek tartalmaznia kell a tervezett munkálatokat és anyagköltséget. Szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése során erre nincs szükség, hiszen a megítélt összeg bármire költhető.

Mivel mindenképpen szükséges az ingatlanfedezet, a nem várt helyzeteket is számításba kell venni, hiszen tartós nem fizetés esetén kényszerértékesítésre kerülhet sor, az otthon elveszhet. A későbbiek során újabb lakáscélú hitel a már jelzáloggal terhelt ingatlanra nem vehető fel, esetleg annál a pénzintézetnél, ahol az előző jelzáloghitel igényelve lett.

A jelzáloghitelek igénylése lényegesen több időt vesz igénybe, és az igénylés folyamata is bonyolultabb, mint a személyi kölcsönök esetében, akár 2 hónap is eltelhet az igénylés és a hitelösszeg folyósítása között.

Ingatlankorszerűsítés, -felújítás, -bővítés személyi kölcsönből

A leggyorsabb megoldás a munkálatok finanszírozására egy személyi kölcsön igénylése, hiszen a megítélt összeg akár pár napon belül megérkezhet a számlára, az igénylés pedig már az interneten keresztül is intézhető. E hiteltípushoz sem önerő, sem ingatlanfedezet nem szükséges, a hitel összege bármire elkölthető, és nincs szükség költségtervezet benyújtására, valamint az összeg felhasználásának igazolására.

A személyi kölcsönök további nagy előnye, hogy a hitelösszeg rugalmasan tervezhető, a munkálatokon felül tartalék is betervezhető, amelyből akár háztartási gépek vagy bútorok is beszerezhetők.

A futamidő alatti végig fix kamatozás biztonságossá teszi e kölcsönöket. Általában 200 ezer és 12 millió forint közötti összeg igényelhető, 7-8 éves futamidőre.

Az optimális konstrukció kiválasztásánál nagy segítséget jelenthet egy díjmentesen igénybe vehető, független pénzügyi szakértői tanácsadás igénybe vétele.