Lakáshitel vagy albérlet – melyik a kedvezőbb választás a felsőoktatásban tanulók számára?

lakáshitel vagy albérlet

Nyár végén megnő az albérletek iránti kereslet a fővárosban és a vidéki egyetemi, főiskolai városokban egyaránt. A megnövekedett kereslet az ingatlanok bérleti díjának növekedésével is jár, az ingatlanárak tekintetében azonban nem jelent változást, ezért érdemes utánajárni, hogy a lakásbérlés, vagy esetleg a hitelfelvétellel történő ingatlanvásárlás a kedvezőbb választás pénzügyi szempontból a szülők számára.

Egy ötéves egyetemi képzés esetén, évi 5 százalékos ingatlan bérleti díj emelkedéssel számolva, a képzés ideje alatt kifizetett összeg Budapesten 10 millió forint feletti, míg a vidéki egyetemi, főiskolai városokban – szintén figyelembe véve az 5 százalékos emelkedést – hozzávetőlegesen 7 millió forint körül alakul.

Bérleti díj vagy törlesztőrészlet?

Ezzel szemben a fővárosban egy garzonlakás megvásárlása, a 2023. évi piaci árakkal számolva, 30 százalék önerőt és a legkedvezőbb, 20 éves futamidős fix kamatozású hitelkonstrukció felvételét feltételezve, havonta csak kicsivel több mint 200 ezer forintos kiadást jelent a törlesztőrészletet illetően. Ez öt év alatt 12 millió forint, szemben a 10 millió forint feletti összegű ötéves ingatlan bérleti díjjal, mely nem sokkal kevesebb, mint az ötéves törlesztőrészlet összege.

Vidéken, a nagyobb egyetemi városokban egy garzonlakás 30 százalékos önerővel történő megvásárlása esetén a havi törlesztőrészlet akár 100 ezer forint alatt is lehet, de a 200 ezer forintot nem éri el, tehát ezeken a településeken az ötéves lakásbérleti díj, illetve az ötévre szóló törlesztőrészlet összege csaknem megegyezik.

Ingatlanvásárlás – megtérülő befektetés

A tanulmányok végeztével a megvásárolt ingatlan kiadásával a havi törlesztőrészlet fedezhető, így az nem jelent többletköltséget a családnak. Az ingatlan értékének növekedésével pedig a lakásvásárlásba befektetett 30 százalékos önerő is megtérülhet.

Fentiek figyelembevételével érdemes tehát a szülőknek alaposan átgondolni, hogy bérleti díjat fizetnek, vagy – amennyiben rendelkeznek megfelelő összegű önerővel – esetleg egy saját ingatlanba fektetnek be, amely a hitel visszafizetése után bevételt is hozhat a családi kasszába.

Az interneten díjmentesen használható lakáshitel kalkulátorok segítenek a legkedvezőbb hitelkonstrukció kiválasztásában.