Mikor lehet felmondani a lakásbiztosítást?

lakásbiztosítás felmondása

Módosultak a lakásbiztosítás felmondásának feltételei 2024-ben, a módosításoknak köszönhetően az ügyfelek kedvezőbb helyzetbe kerültek. Az új szabályozások alapján már évi két alkalommal is lehetőség nyílik a lakásbiztosítás felmondására és új biztosítás kötésére, díjmentesen.

Amennyiben valaki egy a meglévőnél kedvezőbb lakásbiztosítási ajánlatot talál, esetleg nem elégedett a jelenlegi szolgáltatással, vagy az otthonában olyan mértékű korszerűsítés történt, hogy a jelenlegi biztosítását az alulbiztosítás miatt egyébként is felül kell vizsgálnia, 2024. januárjától nemcsak a szerződéskötés évfordulós napján, hanem minden év márciusában is lehetősége van megszüntetni a meglévő lakásbiztosítását. Az új szabály bevezetése előtt erre évente csak egyszer, a biztosítás évfordulóján volt lehetőség.

Már évente két alkalommal is felmondható a lakásbiztosítás

A lakásbiztosítások általános jellemzője, hogy határozatlan időre szólnak, és amennyiben felmondás nem történik, évente megújulnak. Ha azonban a valaki úgy dönt, hogy lakásbiztosítást szeretne váltani, ma már évi két alkalommal is felbonthatja a meglévő szerződését: maximum 60, illetve minimum 30 nappal a kockázatviselés vége előtt, valamint minden év márciusában.

A lakásbiztosítás év elején történő felmondása esetén az eljárás ugyanaz, mintha a felmondás a biztosítás évfordulóján történne, a lakásfelmondási igénynek a biztosítóhoz március 1. és március 31. között meg kell érkeznie, legkésőbb március utolsó munkanapján, illetve, amennyiben az munkaszüneti napra vagy hétvégére esik, akkor az utána következő első munkanapon, éjfélig. A márciusban történő felmondással azonban csak azok élhetnek, akiknek a biztosító felé nincs díjtartozásuk. Amennyiben előre fizetés történt, a lakásbiztosítási szerződés megszűnésekor arányosan visszajár a fennmaradó összeg.

Mire kell figyelni szerződésbontás előtt?

Fontos, hogy a kérelem benyújtása a rendes felmondás szabályai szerint történjen, írásban eljuttatva a biztosító részére személyesen, elektronikus vagy postai úton. A kérelemnek a szerződő adatain, valamint a biztosítási kötvényszámon túl általában egy rövid indoklást is tartalmaznia kell a felmondás okáról. A biztosító által kiállított, szerződés felbontásának tényét rögzítő igazolást gondosan meg kell őrizni. Lényeges, hogy a két lakásbiztosítási szerződés egymást fedje, mivel ellenkező esetben a fedezet nélküli időszakban történő káreseményre az előző biztosító már, az új biztosító pedig még nem fizet.