Milyen számlát érdemes nyitni egy vállalkozás számára?

számlanyitás vállalkozás számára

Egy vállalkozás esetében különös gondot kell fordítani a bankszámla kiválasztására, hiszen a megfelelő számlacsomaggal akár több tízezer forint is megspórolható havonta, és bizonyos pénzintézeteknél akár még jóváírást is kaphat a vállalkozás a számla megnyitásakor.

A számlacsomag kiválasztásakor alapvetően a cég bankolási szokásait érdemes megvizsgálni, és ez alapján választani az ajánlatok közül. Azonban míg a lakossági folyószámlák esetében a számlatulajdonos, aki magánszemély, maga határozza meg a pénzügyi szokásait, egy cég esetében ez nem teljesen van így. Egy vállalkozásnak adót kell fizetnie, követeléseket kell kiegyenlítenie, illetve béreket kell utalnia, és fogadnia kell a vevőktől érkező utalásokat is. Mindemellett számításba kell venni a vállalkozás fejlődését is, amelynek következtében a bankolási szokások megváltozhatnak, például egyre több megbízást kell adni, egyre több számlát kell fogadni. Ilyenkor célszerű lehet a számlacsomag újbóli felülvizsgálata.

Mire kell figyelni a számlacsomag kiválasztásánál?

A cégek számára elérhető számlacsomagok között találhatók olyanok, amelyeknek a számlavezetési díja magasnak tűnhet, azonban bizonyos szolgáltatásokért nem kell fizetni, és léteznek olyanok is, ahol a számlavezetési díj meglehetősen kedvező, de bizonyos megbízási díjakért többet kell fizetni, illetve a díjmentes szolgáltatások köre igen szűk.

Induló cég esetében többnyire kisebb a pénzforgalom, így kedvező lehet számára egy alacsony alapdíjas számlacsomag, amely az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat kedvező feltételekkel kínálja. A vállalkozás forgalmának növekedésével nő a számla pénzforgalma is, ezért ekkor már célszerű lehet azt figyelembe venni, hogy a számlához milyen és mennyi kedvező díjú, esetleg díjmentes szolgáltatás kapcsolódik, ekkor a számlavezetés díja már nem olyan lényeges. Egy nemzetközi piacon jelenlévő cég esetében fontos lehet a deviza alszámla költsége, valamint a devizaváltás kedvezményei is.

A meglévő számlacsomag felülvizsgálata is fontos

Nemcsak a megfelelő bankszámla kiválasztása fontos, de a már meglévő számlacsomag rendszeres felülvizsgálata is lényeges, hiszen ahogy a vállalkozásnak változnak a bankolási szokásai a fejlődése során, meglehet, hogy egy másik számlacsomag kedvezőbb lesz számára, és az is megeshet, hogy egy másik banknál talál egy kedvezőbb lehetőséget.

Egyedi jóváírás vállalkozói folyószámlához is

Sok esetben adnak a bankok egyedi jóváírást számlanyitáskor már vállalkozások számára is. Az Erste Bank például 2024. március 31-ig történő Vállalkozói Extra Számlacsomag nyitása esetén 40 ezer forint jóváírást kínál a mikrovállalkozások részére, bizonyos feltételek megléte esetén. A jóváírás mellett a számlanyitás utáni hat hónapban számlavezetési díjat sem kell fizetni, és a csomagban bizonyos szolgáltatások költségmentesen vehetők igénybe.