Otthonteremtési támogatások 2023-ban

Gazdasági válság ide, gazdasági válság oda, az élet nem áll meg. Sok fiatal most áll családalapítás előtt, éppen emiatt lakást vásárolni, házat építeni most is kell. Sok otthonteremtési támogatás jár le 2022. decemberével, emiatt fontos a kérdés: milyen támogatásokra lehet számítani a 2023-as évtől? Mi a helyzet a CSOK-kal, a Babaváró hitellel, az Otthonfelújítási programmal, az áfa visszatériítésével…stb.? Cikkünkben ezt mutatjuk be.

Milyen támogatásokra számíthattak eddig a családok?

Eddig sem volt egyszerű azoknak a fiataloknak, akik a semmiből próbálták megteremteni a családi fészket, ahová majd születhetnek a gyermekek. Azoknak egyszerűbb, akik örököltek egy lakást vagy házat, esetleg kaptak a szüleiktől egy nagyobb összeget, amelyből otthont tudnak vásárolni vagy építeni maguknak. A fiatalok többsége azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben. Nekik erőfeletti spórolással kell félretenniük az önerőt a lakáshitelhez, hogy megvásárolhassanak egy lakást. A tapasztalat az, hogy a legtöbb nagy családot tervező pár nem is tud egyből családi házat venni vagy építeni, hiszen nem kaphatnak elegendő hitelt, éppen emiatt gyakran szokott lenni egy közbeeső lépcsőfok – a lakásvásárlás. Ilyenkor a fiatalok megvesznek hitelből egy lakást, itt éldegélnek egy-két évtizedig a gyermekeikkel, ameddig ki nem fizetik a hitelt, majd csak ezután költöznek egy nagyobb családi házból (amely megvásárlásához általában szintén hitelre van szükség). Soha nem volt tehát könnyű otthont teremteni azoknak, akik kevesebb szülői támogatásra számíthattak.

Most azonban ennél is nehezebb a helyzet. Az ingatlanpiac árai már elszálltak néhány éve, a helyzet pedig hónapról hónapra rosszabb, folyamatosan egyre drágább egy-egy lakás vagy ház. Az építkezés sem lett olcsóbb: folyamatosan drágulnak az anyagárak, az pedig már csak a kisebbik gond, hogy a munkadíj is az egekbe szökött; komolyabb probléma, hogy alig lehet megbízható, jó szakembert találni. Mindezek azt mutatják, hogy otthont teremteni nehezebb, mint valaha. Éppen emiatt rendkívül aktuális lett a kérdés, hogy milyen állami otthonteremtési kedvezményekkel számolhatunk.

Ahogyan azt korábban a Zsebremegy.hu megírta, a kormány jelenleg nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatal párokat gyermekvállalásra ösztönözzék, így próbálják ugyanis felvenni a harcot a folyamatosan romló demográfiai adatokkal. Az állam különböző támogatásokkal kívánja gyermekvállalásra sarkallni a párokat, a támogatási rendszert pedig úgy alakították ki, hogy minél több gyermeket vállalunk, annál nagyobb támogatásokhoz jutunk. A támogatások sokrétűek, ám a legnagyobb erőforrásokat a lakhatásra irányítják. Feltételezik ugyanis, hogy a gyermekvállalás egyik legfontosabb letéteményese a lakhatási biztonság, éppen ezért igen kiemelkedő otthonteremtési és otthonfelújítási támogatások közül válogathatnak az érdeklődők.

Nézzük meg pontról pontra, hogy milyen támogatásokra számíthattak 2022. végéig azok, akik családot terveztek:

  • Családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK, amit a már megszületett és a tervezett gyermekek után is fel lehet venni, és amely lakáscélú támogatást nem kell visszafizetni;
  • falusi CSOK, amely vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, ám kizárólag a kormány által meghatározott kisebb településen élők vagy oda költözők vehetik fel;
  • CSOK-hitel, amely hitel legalább két gyermek esetében vehető fel a CSOK mellé, és ami a futamidő végéig 3 százalékos kamatú marad az állami támogatás miatt;
  • az új lakások és az építkezések vételárának áfájának csökkentése 5 százalékra;
  • ezen 5 százalék áfa visszaigénylése, amennyiben igénylünk CSOK-ot;
  • generálkivitelező nélküli építkezés áfája 27 százalék, amely áfa visszaigényelhető;
  • az ingatlannal már rendelkező, de a lakásukat felújítani vágyó családosok a felújítás összegének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek az államtól, ehhez pedig egy kiegészítő, kedvezményes hitelkonstrukciót is kínálnak;
  • a második és a harmadik gyermek születésekor igényelhető meg a lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentése;
  • a Babaváró hitel a gyermek megszületése előtt igénybe vehető konstrukció, amelynek törlesztését a gyermek születése után felfüggesztik, két gyermek után a tartozást megfelezik, három gyermek után pedig elengedik;
  • a vagyonátruházási illeték elengedése abban az esetben, ha a vásárolt lakásra CSOK-ot vettek fel a (leendő) szülők;
  • utófinanszírozási otthonfelújítás esetében támogatott felújítási hitel lehetősége, aminek kamata fixen 3 százalék.

Most pedig vegyük sorra, hogy mely támogatások maradnak meg 2023-ban, és melyekről nem esett még szó!

Mi lesz a Babaváró hitellel és a CSOK-kal?

Noha a CSOK meghosszabbítását már bejelentette a kormány, ez azonban nem volt meglepő közlemény. Ennek a támogatásnak ugyanis nem volt jogszabályban rögzített határideje, azaz szó sem volt arról, hogy egyhamar megszűnik a CSOK felvételének lehetősége. 

Jóval nagyobb izgalmat okozott a Babaváró hitel jövője. Ez ugyanis a jelenlegi hitelpiac legkedvezőbb konstrukciója, nem véletlenül igénylik tömegek. Rekordalacsony a kamata, és ez az alacsony kamat kitart egészen a futamidő végéig abban az esetben, ha gyermekünk születik. Sőt ha két gyermekünk születik, akkor a fennálló tartozás egy részét elengedik, a harmadik baba után pedig a fennálló tartozás teljes egészét elengedik. Így tehát nagyon sokan rohamozták meg a bankokat a babaváró konstrukcióval kapcsolatban, és valóságos pánik alakult ki az év második felében, mert bizonytalan volt, hogy mi lesz a konstrukció sorsa. Senki nem szeretett volna ugyanis lemaradni erről a hitelről, gyors házasságok születtek, hogy a fiatal párok felvehessék a hitelt. Sokáig volt tehát talány, hogy mi lesz ennek a sorsa, sokak örömére azonban a kormány már bejelentette, hogy meghosszabbítják. Az tehát már tény, hogy 2023-ban is lesz Babaváró, ugyanakkor a feltételekről és részletekről nem tájékoztatták a nagyközönséget. Egyes konspirációk szerint szigorúbbak lesznek a feltételek, drágul a kamata, más feltételezések szerint az infláció miatt megemelik a felvehető hitelösszeget. Mindannyian nagyon izgatottak vagyunk, hogy mi lesz az igazság. 

A falusi CSOK és a CSOK-hitel helyzete azonban nem került tisztázásra. Annyit tudunk, hogy a Falusi CSOK az eredeti tervek szerint 2022. december 31-ig vehető fel, arról azonban senki nem szólt, hogy meg lesz-e hosszabbítva, vagy sem. Sem egy kormányrendelet, sem jogszabály nem informált semmiről: nem esett szó arról, hogy megváltoznának a feltételek és folytatódna, így jelen állás szerint januártól már nem számolhatunk ezzel a kedvezménnyel. 

A CSOK mellé emellett fel lehetett venni egy kedvezményes, maximum 3 százalékos, fix kamatozású hitelt, a CSOK-hitelt. Ennek sincsen jogszabályban rögzített igénylési határideje, arra azonban mindenki számított, hogy a kormány szólni fog pár szót arról, hogy minden marad-e a régiben, maradnak-e a kamatok és feltételek, vagy számítsunk módosításokra. Mivel azonban semmilyen bejelentés nem érkezett, emellett a CSOK is változatlan marad, így arra számítunk, hogy a CSOK-hitelen sem történik semmi változtatás. 

Lesz-e még otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás azok számára volt rendkívül kedvező, akik már rendelkeznek saját ingatlannal, már gyermekeik is vannak, ugyanakkor a meglévő ingatlanukra ráfér egy kis korszerűsítés, modernizálás. Ebben az esetben az állam arra bíztatja a családokat, hogy végezzék el a felújításokat, tartsák meg a számlát, és a felújítási munkálatok árának felét (de legfeljebb 3 millió forintot) az állam utólag megtéríti. A támogatás alapvetően egy nagyon jó koncepció volt, a rezsicsökkentés korlátozása miatt pedig fokozottan megnőtt a kihasználtsága, hiszen sok család döntött úgy, hogy átalakítják a fűtési rendszert. Sajnos azonban az otthonfelújítási program meghosszabbításáról egyenlőre nem született döntés, így – bejelentés hiányában – jelenleg úgy kell számolnunk, hogy 2023-tól nem tudjuk igénybe venni.

Ez persze azt is jelenti, hogy az otthonfelújítási hitel státusa is megkérdőjeleződött, hiszen e hitel az otthonfelújítási programhoz van kötve. Előfordulhat (ráadásul elég gyakran), hogy egy család mindenképpen igénybe szeretné venni a támogatást, azonban nincs annyi megtakarított pénze, hogy megelőlegezze a munkálatokat. Ebben az esetben fel lehet venni az otthonfelújítási hitelt, így a bank ad 6 millió forint kölcsönt, s amikor az állam megadja a 3 millió forint támogatást, az egyből a hitelező bankhoz érkezik, így máris a felére csökken a tartozás. A problémát az jelenti, hogy az otthonfelújítási hitel elbírálási ideje nagyjából 4-6 hetet vesz igénybe. Ha most igénylejük ezt a hitelt, akkor kérdéses, hogy időben megkapjuk-e a pénzt, időben végezni tudunk-e a munkálatokkal, hogy még 2022. december 31. előtt benyújtsuk a számlákat és visszaigényeljük a munkálatok árának felét. Ez pedig azért egy nagyon kockázatos játék, mert ha már nem kapjuk meg a Kincstártól a támogatást, akkor a Kincstár nem utalja át a felvett hitelösszeg felét a hitelező banknak, ebben az esetben pedig a kedvezményezett 3 százalékos kamat drasztikusan megemelkedik, és már 15 százalékos kamatot kell fizetnünk. Így azonban már nagyon drága lesz a konstrukció, azaz már akkor is jobban járnánk, ha személyi hitelből finanszíroznánk a felújítást. Ha még mindig, így az év utolsó hónapjában is azon gondolkodunk, hogy igénybe vennénk az otthonfelújítási támogatást, akkor tisztában kell lennünk, hogy az utolsó utáni pillanatokra hagytuk az ügyintézést, ezért át kell gondolnunk ezt-azt. Ebben az esetben érdemes megfontolnunk, hogy inkább személyi kölcsönből fizetjük a munkálatokat, ennek elbírálása ugyanis pár munkanap alatt megvan, így még talán van remény arra, hogy elvégezzük a felújítást, és még időben benyújtsuk az igénylésünket a Kincstár felé.

Marad a vagyonszerzési illeték elengedése

Igen nagy népszerűségnek örvendett a vagyonszerzési illeték elengedése. Ez azt jelenti, hogy amennyiben CSOK-kal vásárlunk egy ingatlant, akkor a vagyonszerzési illetéket nem kellett befizetni. Az adótörvény 2023-as módosításai már a parlament elé kerültek, és a képviselők el is fogadták, hogy ezt a gyakorlatot meghosszabbítsák a 2023-as évre is. Hovatovább ezt a kedvezményt valószínűleg ki is bővítik a nem CSOK-kal történő vásárlás esetére is, valamint a lakásbővítés esetében is igénybe lehet venni. 

De mit is jelent ez egészen pontosan? Miért is kellene illetéket fizetnünk abban az esetben, ha a saját ingatlanunkat kibővítjük? A saját lakás bővítését valóban nem terheli illetékkötelezettség, ugyanakkor ha más tulajdonában álló ingatlannal bővítünk, akkor már ki kell fizetnünk ezt az illetéket. Ilyesmire elsősorban olyan esetekben kerülhet sor, amikor beépítjük a tetőteret. Hogy a kedvezménybe az ilyesféle eseteket is be lehessen vonni, a jogcímet módosítani kellett. Eddig csak CSOK felhasználásával történő vásárlás esetében járt az illetékmentesség, a jogcím módosítása után azonban már az idegen tulajdonban lévő lakás bővítésekor is élhetünk ezzel a lehetőséggel. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen jellegű bővítés esetében (tehát amikor a tetőtérben, az emeleten alakítunk ki egy új lakást), akkor alapvető elvárás, hogy a meglévő lakrész és az újonnan hozzáépített lakrész tulajdonosai eltérőek legyenek. Így ez a CSOK-nak egy speciális fajtája lett. 

Nézzük meg egy példán keresztül. Ha megházasodtunk a párunkkal, és már a gyerekeket tervezzük, de nincs lehetőségünk lakást venni vagy új házat építeni, akkor el kell küzdenünk gondolkodni a többgenerációs otthonban. Ha a szüleinknek vagy nagyszüleinknek vagy egy nagyobb házuk, amelynek a tetőtere pusztán padlásnak van használva, akkor megbeszélhetjük velük, hogy azt megvásároljuk tőlük, és egy új lakást alakítunk ott ki. Ilyenkor tehát külön bejáratú lakást kell kialakítani a tetőtéren, és így két külön, önálló lakrésszé kell alakítanunk a házat. 

Marad az 5 százalékos áfa is

Nem kis segítség volt a fiatalok számára, hogy amennyiben új lakást vásároltak, akkor nem kellett megfizetniük a 27 százalékos áfát, hanem pusztán 5 százalékos állami forgalmi adót kellett megfizetniük. Ez jelentősen csökkentette a költségeket, ugyanakkor az eredeti tervek szerint ez csupán 2022 végéig élt volna. Nemrégiben azonban egy kormányrendeletben jelentették be, hogy az áfacsökkentést meghosszabbítják egészen 2024. decemberéig, azaz további két évig élvezhetik az alacsony adót a lakásvásárlásban gondolkodók. Emellett ez egy újabb ponttal is kiegészült. Fontos megjegyezni, hogy azoknak is 5 százalékos áfát kell megfizetni, akik az új lakásukat vételárrészletre veszik, és a vételárat 2028. decemberéig fizetik meg. Ugyanakkor ilyen esetben is a megvásárolt lakás építési engedélyének, illetve a szükséges dokumentumoknak meg kell lenniük legkésőbb 2024. december 31-ig.

Mit tartogat még a 2023-as év?

Láthattuk tehát a fentiek alapján, hogy több fontos támogatás megmarad, néhány támogatás sorsáról azonban még nem történtek bejelentések. Az, hogy még nem jelentették be egy támogatás meghosszabbítását, nem jelenti, feltétlenül azt, hogy nem is lesz meghosszabbítva. Elképzelhető, hogy azért hagyják az utolsó pillanatra a bejelentést, mert megemelik a kedvezmény összegét, ugyanakkor nem szeretnék, hogy akik még a decemberi hullámban felvennék a támogatást, azok inkább kivárják a jövő évi emelt összeget. 

Ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy a jövő kétesélyes. A magas energiaárak, az infláció és a gazdasági válság a kormány költségvetését is takarékosságra ösztönözheti, emiatt lehet, hogy bizonyos támogatásokat kivezetnek. Ugyanakkor az infláció, az emelkedő ingatlanárak és anyagárak ugyanakkor arra is késztethetik a kormányt, hogy inkább emeljék meg a támogatások összegét vagy vezessenek be új kedvezményeket, hiszen az a két évvel ezelőtti tízmillió forintos babaváró hitelnek már jelentősen csökkent a vásárlóereje, így időszerű lenne emelni az összegen.