Spórolás a bankszámla költségein – Mire kell odafigyelni?

spórolás a bankszámla költségein

A pénzintézetek gyakran akciókkal hirdetik bankszámlacsomagjaikat. Ilyen gyakori akció például a 0 forintos számlavezetési díj, vagy a bankkártya díjmentessége az első évben. E szolgáltatásokon kívül azonban akadnak még olyanok, amelyeken egy kis odafigyeléssel spórolhat a bankszámla tulajdonosa.

A bankszámlához kapcsolódó költségek jórészt azon múlnak, hogy a számlatulajdonos jellemzően mire használja a számláját. A számlacsomagok egy része azoknak kedvez, akik többnyire digitálisan intézik pénzügyeiket minimális készpénzhasználattal, egy másik része pedig azoknak, akik sokszor vesznek fel készpénzt.

Meglévő számlacsomag felülvizsgálata

A számlacsomag költségeit a PAD egységes díjkimutatás tartalmazza, melyet minden év januárjáig kiküldenek a pénzintézetek az ügyfeleik részére. Ebben a kimutatásban az előző év bankszámla költségeinek tételes felsorolása szerepel, a kimutatás a netbankban, vagy a mobilbankban található a dokumentumok vagy a beérkezett üzenetek között.

Fontos, hogy a számlacsomag és annak felhasználási célja összhangban legyenek egymással, ezért célszerű a számlatulajdonosnak a meglévő bankszámláját is felülvizsgálni, mert könnyen lehet, hogy akár saját bankon belül is van olyan számlacsomag, amely jobban illeszkedik a bankolási szokásokhoz, és így kedvezőbb költségekkel jár, mint a meglévő bankszámla. Nem kell megijedni a bankváltástól sem, ha esetleg egy másik bank kínálatában akad kedvezőbb számlacsomag, mivel a bankváltás ma már egyszerű, és egyes bankoknál már online is nyitható bankszámla.

Számlavezetési díj

A számlavezetés díja – extrém esetben – akár a 40 ezer forintot is elérheti évente, azonban léteznek olyan számlacsomagok, amelyeknél nincs ilyen költség, ennek azonban vannak feltételei. A 0 forintos számlavezetési díjhoz megfelelő szintű jövedelem szükséges, ami legalább a minimálbért elérő, de inkább afeletti összeg, illetve az is előírás, hogy a jövedelem az adott bankszámlára érkezzen. Prémium bankszámla esetében ahhoz, hogy a pénzintézet elengedje a számlavezetési díjat magasabb jövedelem szükséges.

Bankkártya díjak

Egy bankszámlához nem feltétlenül kell bankkártyát igényelni, azonban a bankok többsége bizonyos kedvezményeket csak bankkártya mellé biztosít, és még az is megeshet, hogy a kedvezmények igénybevételéhez bizonyos számú bankkártyás vásárlást is teljesíteni kell. Számlanyitási akció keretében a pénzintézetek elengedhetik a kártya kibocsátási, valamint éves díját, azonban a bankkártya lejártakor az új kártya igénylésekor már nem érvényes ez a kedvezmény, illetve a második évtől kártyadíjat is kell fizetni.

A bankkártya éves díja jellemzően 10 ezer forintig terjedő összeg lehet, de prémium bankkártya esetében – az extra szolgáltatások, mint például az utasbiztosítás – miatt ez az összeg akár a 100 ezer forintot is elérheti.

A néhány éve megjelent virtuális bankkártya többnyire olcsóbb, mint a fizikai kártya, azonban ezek a kártyák általában korlátozott funkcióval rendelkeznek, többségükkel sem üzletekben fizetni, sem készpénzt felvenni nem lehet, kizárólag internetes vásárlásra használhatók. Mindazonáltal a virtuális kártyák nagyon jó szolgálatot tehetnek az interneten történő csalások elkerülésében.

Készpénzfelvételi díj

A készpénzfelvétel havi két alkalommal díjmentes összesen 150 ezer forintig, bármelyik pénzintézet magyarországi bankautomatáján keresztül, és ez esetben tranzakciós illeték sincs. E kedvezmény igénybevételéhez a számlavezető banknál nyilatkozatot kell tenni, mivel személyenként kizárólag egy bankszámla esetében jár a kedvezmény. A nyilatkozatot netbankon vagy mobilbankon keresztül is meg lehet tenni. Előreláthatólag, a későbbiek folyamán, a postákon is elérhető lesz a 150 ezer forintig terjedő díjmentes készpénzfelvétel. A cashback-szolgáltatást biztosító üzletekben, havonta két alkalommal, bankkártyával történő fizetés során, összesen legfeljebb 40 ezer forint értékben lehet díjmentesen pénzt felvenni a pénztárostól.

A 150 ezer forintos havi ingyenes kereten túl meg kell fizetni a készpénzfelvétel költségét, amelynek fix és százalékos része is lehet. A bank díján túlmenően tranzakciós díjat is kell fizetni az állam részére, amely 0,6%, alsó vagy felső korlát nélkül.

Utalási díj

Utalásnál nem mindegy, hogy bankon belül vagy bankon kívül, illetve, hogy belföldre vagy külföldre történik az utalás, és az is számít, hogy eseti vagy rendszeres utalásról van szó, vagy csoportos beszedési megbízásról. Amennyiben valaki rendszeresen nagy összegű utalásokat indít, célszerű utalásokra optimalizált számlacsomagot választania. Ezeknél a csomagoknál jellemző, hogy bizonyos összeghatárig, vagy bizonyos darabszámig ingyen lehet utalást teljesíteni havi szinten. Tranzakciós illetéke az átutalásoknak is van, amely utalásonként az elutalt összeg 0,3%-a, de legfeljebb 10 ezer forint.

Sms értesítések díja

Jellemzően a bank által küldött sms értesítések díja jelenti a legnagyobb kiadást egy bankszámla esetében. Érdemes ezért a banki sms értesítések helyett push értesítéseket használni, amelyhez a bank applikációját le kell tölteni egy okostelefonra. Többnyire ezek az értesítések díjmentesek, azonban egyes bankoknál ennek a szolgáltatásnak van egy fix havi díja, de még így is jelentősen kevesebb költséggel jár, mint az sms értesítések szolgáltatás, amely az sms darabjáért számol fel díjat.