Tulajdonrész kivásárlása lakáshitelből

tulajdonrész kivásárlása lakáshitelből

Ingatlan tulajdonrész kivásárlására számos esetben sor kerülhet, például öröklés vagy házasság felbontása esetén. Amennyiben az egyik fél szeretné megtartani az addig közös tulajdont, tulajdonrészének kivásárlásával egyenlítheti ki az ingatlan arányos értéke szerinti ráeső részt a másik fél számára.

Amennyiben saját erőből nem finanszírozható az ingatlan tulajdonrészének kivásárlása, banki hitel segítségével is megtehető mindez. A hiteligénylés menete ebben az esetben is hasonló, mint egy általános lakásvásárlás során igényelt hitel esetében. Lényeges tudni azonban, hogy a pénzintézetek általában akkor adnak kivásárlás céljára kölcsönt, ha az ingatlan tulajdonjoga a vételár kiegyenlítése után 1/1 lesz, azaz teljes egészében a hitelfelvevőre száll.

A hitel kiválasztása

A legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásához célszerű az interneten elérhető, díjmentesen használható online kalkulátorok segítségét igénybe venni, mivel ezek a megadott paraméterek szerint pár másodperc alatt összehasonlítják a különböző hitelkonstrukciókat. Amennyiben ennél is több segítségre van szükség a hitel kiválasztásához, lehetőség van szintén díjmentes szakértői segítség igénybe vételére is.

A hitel igénylésének folyamata

A pénzintézetet még az adásvételi szerződés aláírása előtt ki kell választani, mivel az adásvételi szerződés formai és tartalmi követelményei a hitel igényléséhez bankonként eltérő. A szerződés megkötését követően az illetékes földhivatalhoz be kell nyújtani azt, mely alapján széljegyként szerepel majd az ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem. A hiteligényléskor egy földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződési példányra lesz szükség.

A banki nyomtatványokon túl a személyes okmányok másolatára is szükség lesz. A megvásárolni kívánt ingatlan hiteles tulajdoni lapját a pénzintézet kéri le, amely vagy díjmentes, vagy a díját a bank a későbbiek folyamán visszatéríti. A jövedelem igazolására alkalmazottként munkáltatói igazolást, valamint bankszámlakivonatokat, vállalkozó esetében pedig NAV-igazolásokat kell benyújtani.

Hogyan történik a hitelbírálat?

Mivel a tulajdonrész kivásárlása céljából felvett hitel jelzáloghitel, ezért szükséges lesz a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslése, melynek alapján a hitelt nyújtó pénzintézet megbizonyosodik arról, hogy az ingatlan eléri-e az általa megszabott minimális hitelbiztosítéki értéket, azaz, hogy elfogadható-e a szóban forgó ingatlan a hitel fedezeteként.

Annak ellenére, hogy jelzáloghitelről van szó, tehát a biztosíték az ingatlan, az igénylő jövedelme szintén meghatározó a döntésnél, ezért lényeges, hogy az igazolható jövedelem minél magasabb legyen. Az, hogy mely jövedelmek és milyen arányban számítanak hitelfelvételnél, pénzitézetenként eltérő.

Továbbá a bírálat során, a jövedelem terhelhetőségének vizsgálatakor, a fennálló törlesztési kötelezettségeket is figyelembe veszik, különös tekintettel a törlesztőrészlet nagyságára. Ezen kívül a JTM korlát is megszabja, hogy mekkora összegű hitelt vehet fel az igénylő. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mutatja meg, hogy a hitel törlesztésére a jövedelem mekkora része fordítható. Amennyiben az igénylőnek nincs elég jövedelme a hitel felvételéhez, lehetősége van adóstárs bevonására.

Megfontolandó a hitelfedezeti biztosítás megkötése, ami akkor jelent nagy segítséget, ha az adós tartósan keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válik – ez esetben, maximum féléves időtartamra, a hitel törlesztése biztosítva lesz.