A végrehajtás minden adós rémálma. Nagyon nehéz tanácsot adni arra az esetre, ha valakinél már megjelent a végrehajtó, és elkezdte lefoglalni az ingóságokat, esetleg már az ingatlant kívánják árverezni.

Ezért kulcsfontosságú, hogy megelőzzük bajt: már azelőtt kezdjünk intézkedni, hogy megkapnánk a végrehajtótól az utolsó fizetési felszólítást.

A megelőzés nem csak az orvoslásban és a drogok kezelésében fontos, hanem az adósság kezelésében is. Kevés olyan adós van, aki egyik reggel úgy ébred: mától nem fogom tudni fizetni a hitelemet. A vészjósló előjelek már a krach beütése előtt jelentkeznek, azonban a legtöbben az elején maguknak sem merik bevallani, hogy elkezdtek süllyedni a mocsárban. Tapasztalataink szerint a legtöbb adós hónapokkal a végrehajtás előtt tudja, hogy hitele rendezhetetlen, azonban annyira fél a csődtől, hogy utolsó erejéig küzd, mielőtt feladja a harcot.

A kitartás jeles erény, de bizonyos esetekben öngyilkossággal ér fel. Ha az adós látja, hogy nem fogja tudni fizetni a hitelét, célszerűbb minél gyorsabban leülni tárgyalni a bankjával. Az átütemezés vagy akár az államilag garantált magáncsőd intézménye sokkal kedvezőbb, mint kiszolgáltatni magát a végrehajtónak. De mit tegyen, ha már nincs remény a tárgyalásra?

Először is fontos tudni, hogy a végrehajtás után nincs visszaút. Ha egy hitel végrehajtóhoz kerül, akkor a hitelt felmondták, de a kamat és a késedelmi kamat továbbra is halmozódik. A felmondás tehát nem jár a hitel „halálával”, a tartozás ugyanúgy nő tovább, ahogyan a halottnak is tovább nő a szakálla. A hitel felmondásának másik gyászos következménye, hogy ha Ön vissza is fizetné a csúszását, akkor sem lehet visszatérni a régi kerékvágásba: a végrehajtás célja, hogy a felmondott hitel összegéből annyit szedjen vissza a bank, amennyit csak tud. A végrehajtás első lépése egy fizetési felszólítás. Mivel Ön eddigre bizonyosan BAR-listára került, egy újabb hitelből aligha tudja finanszírozni a bedőlt hitel végtörlesztését. (Mindazonáltal ez nem lehetetlen – lásd a megfelelő menüpontokat.) Ha végtörlesztésre nincs lehetőség, akkor a végrehajtó megpróbál ingóságokat lefoglalni.

Elmennek a kezesekhez, adóstárshoz és az általuk befizetett összeggel csökkentik a bajba került adós hitelösszegét. Ha nincs annyi ingóság, amennyinek az árverésével fedezni lehetne a végrehajtás díját és a hitelt, akkor jöhet az ingatlan árverezése. Ez már tényleg a legvégső szakasz, amelyet tömegjelenetek, tüntetések, becsületsértések, esetenként verekedések jellemeznek.

Mivel senki nem akar eddig jutni, már a lejtő tetején, a lecsúszás előtt meg kell próbálni tenni valamit. Elsősorban tárgyalni a bankokkal, hogy adjanak kedvezőbb feltételeket. Bár a bankokról mindenkinek az a véleménye, hogy a Sátán szolgái, valójában nekik is érdekük, hogy egy ügy ne kerüljön végrehajtó elé.

Ha már úgy tűnik, késő, akkor sincs veszve minden remény: a végrehajtás még a legutolsó stádiumban is leállítható, ha talál egy olyan céget, amely képviseli az Ön ügyeit. A felmondott hitelét már nem lehet újjáéleszteni, de nem mindegy, hogy Ön mégis fizet, vagy elúszik a lakása/háza.

Ha tényleg minden elveszett, és nincs visszaút, a végrehajtást – akár ingóságokat, akár ingatlant árvereznek – érdemes megint csak egy céggel felügyeltetnie, mert az erre szakosodott vállalkozások észreveszik, ha az Ön kárára akarnak csalni a végrehajtók.