A nyugdíjasok leggyakoribb hitelcélja a lakásfelújítás

nyugdíjasok hitelfelvétele

Mivel az öregségi nyugdíj kiszámítható jövedelem, amely jól hitelezhető, ezért a nyugdíjasok a hitelpiac stabil szereplői. Amennyiben egy nyugdíjas nyugdíj mellett még dolgozik is, a pénzintézetek a munkából származó jövedelmet is figyelembe veszik hitel igénylésekor.

Nyugdíjasként kölcsönfelvétel során a hitelfelvevőre vonatkozó felső korhatár okozhat problémát, azonban mivel ez a tényező pénzintézetenként eltérő, érdemes körültekintően áttanulmányozni a bankok idevonatkozó feltételeit.

Nyugdíjasok munkavállalása és hitelfelvétele

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján 2023-ban a közel 2 millió öregségi nyugdíjas 6,5%-a vállalt munkát nyugdíj mellett a 65-74 évesek közül. Az ok gyakran az alacsony összegű nyugdíj kiegészítése, illetve sok esetben a nyugdíjkorhatáron túl is szeretnének dolgozni. A dolgozó nyugdíjasok többnyire ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető konstrukciókat választanak 1-2 millió forint körüli megigényelt összeggel. A leggyakrabban lakásfelújítás/-korszerűsítés a cél, és gyakori az autójavítás vagy a háztartási gépek vásárlásának finanszírozása is.

A pénzintézetek többnyire a minimálbér összegét meghaladó igazolható jövedelem megléte esetében adnak hitelt – amely 2023-ban nettó 154 280 Ft –, ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal 2023. január havi adatai alapján csaknem 660 ezer olyan nyugdíjas van, aki 140 ezer forint alatti nyugdíjat kap. Esetükben nyugdíj melletti munkavállalás nélkül hitel felvétele nem lenne lehetséges. A minimum jövedelem meglétén túl lényeges annak összege is, hiszen nettó 600 ezer forintos jövedelemig maximum annak 50%-a lehet az az összeg, amely törlesztésre fordítható. A bankok általában 70-72 éves kor felett nem hiteleznek (a korhatár a futamidő idejére vonatkozik), azonban a felső korhatár átlépése esetén lehetőség van olyan adóstárs bevonására, aki életkorát tekintve megfelel a pénzintézetek által meghatározott korhatárra vonatkozó szabályoknak.

Átlagos havi törlesztőrészletek

A nyugdíjasok általában rövid futamidejű, alacsony összegű (1-2 millió forintos) hitelt igényelnek, a havi törlesztőrészlet ennek megfelelően alakul. Például egy szabad felhasználású személyi kölcsön esetében, 180 ezer forintos igazolt nettó jövedelem mellett egy 1 millió forintos, 2 éves futamidejű, végig fix kamatú hitel havi törlesztőrészlete 49 605 Ft és 53 541 Ft között mozog, egy lakásfelújítás céljára megigényelt személyi kölcsön esetében pedig szintén 180 ezer forintos igazolt nettó jövedelem mellett egy 2 millió forintos, 3 éves futamidejű, végig fix kamatú hitel havi törlesztőrészlete 71 466 Ft és 77 409 Ft között alakul.

A személyi kölcsönről általában

E hiteltípus legfőbb előnye, hogy az igényléséhez nem szükséges ingatlanfedezet, és a hitel összege akár pár munkanapon belül megérkezhet a számlára. A hitelfelvételhez szükséges, bankok által elvárt minimális igazolható nettó jövedelem általában a minimálbér összege (jelenleg 154 280 Ft). Próbaidő alatt nem lehetséges hitelt igényelni, a munkaviszony időtartamára vonatkozó előírás pedig minimum 3-6 hónap (az igénylés benyújtásakor meglévő munkahelyen). Határozott időtartamú munkaszerződés esetében szigorúbb feltételek vonatoznak a személyi kölcsön igénylésére. Vállalkozók hiteligényléséhez sok esetben szükség van egy teljes lezárt üzleti év igazolására is. Az igénylő életkorára vonatkozó feltételek bankonként eltérőek, az alsó korhatár 18-24, a felső pedig 65-70 év (utóbbi a kölcsön lejáratának idejére vonatkozik). Fontos a 2-3 hónapos, magyarországi bankszámlamúlt és a magyarországi lakcím is. Negatív KHR listán szereplő személy nem igényelhet hitelt.