A végtörlesztés menete

A devizahitelek forintosítása a becslések, felmérések és visszajelzések szerint egyértelműen pozitív hatásokkal bír, azonban a kormány nyitva hagyott egy kaput minden olyan adósnak, akik inkább felmondaná forintosított devizahitelét.

A felmondás pontos körülményei a következők: a forintosítás napjától számított 60 napon belül kezdeményezheti az adós a felmondást, ha úgy dönt, nem kívánja fizetni tovább a törlesztést. Természetesen ebben az esetben végtörlesztenie kell, mégpedig a felmondást követő 90 napon belül.

A végtörlesztés történhet saját pénzből vagy hitelből. Aki saját pénzéből fizeti vissza a kölcsönt, annak végtörlesztési díjat kell fizetnie a hitelszerződésének megfelelően (ez jellemzően 1–3%). Aki viszont hitelkiváltással akarja rendezni a tartozását, annak a felmondással érintett bank semmilyen költséget nem számíthat fel, még akkor sem, ha idegen helyen veszi fel a kölcsönt.

Nagyon fontos további könnyítéseket is bevezettek a hitelkiváltás ösztönzésére: ha az új hitel forintalapú, és céljában, illetve összegében megegyezik a régi hitellel (tehát pl. egy 10 milliós lakáshitelt cserél le az adós egy másik bank 10 milliós lakáshitelére), akkor az új hitel nem esik a JTM hatálya alá. A JTM 2015. január 1-jén lépett életbe: lényege, hogy a bank megvizsgálja az adós rendszeres jövedelmét, és csak olyan kölcsönt folyósíthat, amelynek a törlesztése nem ró aránytalan terheket a hitelesre. Tehát egy kölcsön törlesztése nem érheti el például az adós rendszeres jövedelmének 95%-át – kivételt képez a devizahitelek forintosítása után kiváltott mindenféle hitel.

A váltani kívánó adósokat tárt karokkal várják a bankok, és hatalmas adósvándorlás indulhat el a piacon (ahogyan az pl. a gépjármű-felelősségbiztosításnál teljesen megszokott minden év decemberében). Várhatóan több száz milliárdnyi hitelt fognak végtörleszteni részint hitelkiváltással, részint önerőből. Bár a bankok egy új hitel igénylésénél mindenféle díjakat és költségeket számíthatnak fel, a hitelkiváltási boom miatt sok pénzintézet sosem látott kedvező feltételekkel csábítja magához az egykori és leendő adósokat.

Külön érdemes kitérni a BAR-listásokra, akik saját személyükben nem tudják megoldani a hitelkiváltást, hiszen listatagságuk miatt Magyarországon nem kaphatnak hitelt. Sajnos a legelesettebb réteg megint csak nem tud profitálni az egyébként helyes intézkedésből. Aktív BAR-listások számára ugyanazok a lehetőségek állnak fent, mint korábban: ha hitelüket végtörleszteni szeretnék, vagy magánkölcsönre vannak utalva, vagy egy olyan személyt kell találniuk, aki hitelképes és nevét adja a hitelkiváltáshoz.