Babaváró hitel – 2024-től emelkedik a büntetés

babaváró hitel 2024

Nemcsak az életkori feltételek változnak meg a Babaváró hitel igénylésével kapcsolatban a 2024. évtől, hanem a hitelhez kapcsolódó, egyes feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetés mértéke is.

A Babaváró hitelt a gyermekvállalás előtt álló fiatal párok vehetik igénybe, a támogatás keretén belül maximum felvehető hitelösszeg 10 millió forint. A futamidő első öt évében a kölcsön kamatmentes, ezen túlmenően, amennyiben a pár a hiteligénylés után válik szülővé, további kedvezményekre lehetnek jogosultak úgy, mint a törlesztési kötelezettség átmeneti felfüggesztése, a végleges kamatmentesség vagy akár a tartozás elengedése.

E támogatás igénybevételéhez komoly feltételeknek kell megfelelnie az igénylőknek, azonban a feltételek 2024-től megváltoznak.

2023-ban a hitel igénylésének feltétele, hogy a házaspár nőtagja a támogatás igénylésekor a 41. életévét ne töltse be. Jövőre a hitelfelvételi felső korhatár 30 év lesz. Azonban, azoknál a családoknál, ahol a gyermek már úton van, 2024-ben is 40 év lesz a korhatár. A maximálisan igényelhető összeg pedig 2024-től 10 millió forintról 11 millió forintra nő.

Mely esetekben kell büntetést fizetni?

Fontos tudni, hogy büntetés fizettetésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha a támogatás szabályai közül némelyik megsértésre kerül. Ilyen lehet például az, ha nem születik gyermek az első öt évben, és a pár nőtagjánál nem lépett fel olyan egészségügyi ok, amely kizárja a teherbeesést; ha a pár külföldre költözik; ha a pár a hitel futamidejének első öt évében elválik úgy, hogy gyermeke nem születik vagy ha a hitel futamideje alatt kikerül a pár neveléséből a gyermek, akire a támogatást igénybe vették.

Emelkedik a büntetés mértéke

Nemcsak a támogatás összege, de a támogatáshoz kapcsolódó büntetés mértéke is emelkedik a jövő évtől. Amennyiben egy házaspár Babaváró hitelt vesz fel, de öt éven belül nem születik gyermekük, elveszítik a kamattámogatás lehetőségét, azaz a kamat, valamint a hitel törlesztőrészlete emelkedni fog, és az addigi támogatáshoz kapcsolódó büntetést egy összegben meg kell fizetniük.

A 2023-ban érvényben lévő szabályozás alapján 12,15 százalék a kamattámogatás nagysága, amennyiben a hitelt augusztusban igényelték. Abban az esetben, ha a hitelt igénylő párnak nem születik gyermeke, öt év elteltével vissza kell fizetniük ezt a támogatást, melynek összege jelenleg 5 330 035 forint.

A 2024. évben felvett kölcsön esetében azonban már nem ez lenne a helyzet. Mivel a kamattámogatás nagysága csökken, az állam havonta 10,44 százalék kamatot térítene meg a pénzintézetnek, amely az ötéves időszak alatt 4 577 498 forint, amennyiben változatlanok maradnak a pénzpiaci hozamok. Azonban a büntetés nagysága nem lesz azonos ezzel az összeggel, mivel 2024-től azt a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal emelt mértékével azonos összegű kamattal számolják. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forint összegű Babaváró hitel esetében alkalmazott büntetés elérheti a 8 millió forintot is, amennyiben a támogatást igénybe vevő párnak nem születik gyermeke.