Pénzügyi tudatosságra nevelés gyermekkorban – Bankszámlanyitás 18 év alatti gyermekek részére

bankszámlanyitás 18 év alatti gyermekeknek

Különösen hasznos, ha a szülők már gyermekkorban megtanítják utódaiknak, hogy hogyan bánjanak helyesen a pénzzel. A pénzügyi tudatosságra nevelésben segíthet, ha a gyermek saját bankszámlával rendelkezik, amelyre a zsebpénze érkezik.

A pénzzel való helyes bánásmód fontossága

Napjainkban a fiatalok már jóval nagykorúvá válásuk előtt találkoznak pénzügyekkel. A tízórai megvásárlása az iskolai büfében, bérlet vagy jegy váltása a közösségi közlekedés járműveire vagy egy mozijegy megvétele – e pénzügyi tranzakciók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek tisztában legyen a pénzkezelés módjával.

A tudatosságra nevelés pénzügyi területen is rendkívül lényeges a szülők részéről, érdemes már korán felhívni a gyermek figyelmét a pénz helyes beosztásának fontosságára, megtanítani a gyermeket az internetes és/vagy mobil banki alkalmazások használatára, felvilágosítani őt az előtakarékosság hasznosságáról, amennyiben nagyobb értékű dologra gyűjt, és rávilágítani a bevételek, valamint a kiadások vezetésének előnyeire. Ezt a gyakorlatban a gyermek úgy tanulhatja meg, ha a pénzügyeivel kapcsolatban, bizonyos szinten, önálló döntéseket hozhat.

A K&H Bank 2023. októberében készített felmérése szerint a 14-18 éves magyar fiatalok átlagosan havi 22 ezer forint zsebpénzt kapnak szüleiktől, míg az ösztöndíjak átlagösszege 29 122 forint.

Hány éves kortól nyitható bankszámla?

A bankszámlanyitás feltételeit, köztük az életkori alsó korhatárt is, minden bank egyedileg határozza meg, ahogy azt is, hogy a számlacsomaghoz jár-e bankkártya. Többnyire 14 éves kortól nyithat a gyermek bankszámlát szülői beleegyezéssel, de például az Erste Banknál lehetőség van a szülőknek a gyermek 0 éves korától, a K&H Banknál pedig a gyermek 6 éves korától számlát nyitni. Utóbbi pénzintézetnél az ifjúsági számlacsomagok 14 éves korig vehetők igénybe.

A Raiffeisen Bank 14 éves kortól 25 éves korig kínálja a YELLOO számlacsomagját, melynek nincs havi számlavezetési díja. A 14-18 év közötti fiatalok a számlát önállóan kezelhetik, a szülőknek pedig lehetőségük van a DirektNeten és a myRaiffeisen applikációban nyomon követni gyermekük költéseit. A számlacsomag nem diákok részére is elérhető.

Célszerű a szülőknek a napi költési limiteket beállítani, amely megtehető külön a készpénzfelvételre, illetve a bankkártyás tranzakciókra vonatkozóan. Ez védi a gyermeket a túlköltekezéstől, valamint mérsékli a csalások kockázatát.

Felmerülő számlaköltségek

A bankszámlával kapcsolatos költségek többnyire a számlavezetési díjból, a bankkártya díjából, a készpénfelvételi díjból és az értesítések díjából állnak. Egyes számlacsomagokhoz számos szolgáltatás díjmentesen jár, ezért a számlanyitás előtt érdemes alaposan tájékozódni.

A Raiffeisen fiataloknak szóló YELLO számlacsomagjánál például díjmentes a kártyás vásárlás, havonta az első két készpénzfelvétel (magyarországi bankautomatából), a csoportos beszedés és a belföldi utalás 20 ezer forintig, valamint a mobilbank és az internetbank használata.