Családi otthonteremtési kedvezmény, Babaváró hitel és lakáshitel külföldi állampolgároknak

hitel külföldieknek

Nem lehetetlen, hogy külföldi állampolgár államilag támogatott hitelt igényeljen hazánkban, azonban, ha olyan család, ahol az egyik fél külföldi állampolgár, vagy magyarországi munkahellyel rendelkező külföldi személy szeretne támogatott hitelhez jutni, bizonyos feltételeknek meg kell felelnie.

Külföldi állampolgár hiteligénylése előtt célszerű előzetesen felkeresni a bankokat, és részletes tájékoztatást kérni a pontos feltételekről. Ebben egy tapasztalt, a pénzintézetek gyakorlatában jártas hitelközvetítő is hatékony segítséget tud nyújtani.

Családi otthonteremtési kedvezmény és Babaváró hitel

Családi otthonteremtési kedvezmény, valamint megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénylése esetén az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) sz. Kormányrendeletben foglaltak rendelkeznek az EU tagállambeli, valamint a harmadik országbeli bevándorolt, illetve letelepedett jogállású külföldi állampolgárokkal szemben támasztott követelményekről is. Ők hitelt akkor tudnak igényelni, ha a tartózkodási jogosultságuk a három hónapot meghaladja, emellett rendelkeznek magyarországi bejelentett lakóhellyel.

A Babaváró hitel esetében is az említett Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak, a magyarországi bejelentett lakcím itt is fő feltétel, ezen kívül az igénylőnek meg kell felelnie e hiteltípus további banki és személyi feltételeinek is.

Lakáshitel

Amennyiben külföldi személy Magyarországon szeretne lakáshitelhez jutni, a fő követelmény – csakúgy, mint a CSOK és a Babaváró hitel esetében –, hogy rendelkezzen bejelentett állandó magyarországi lakcímmel, és ezt a tényt lakcímkártyájával tudja is igazolni, valamint rendelkezzen magyarországi adókártyával. Az adóazonosító jel egyebekben a munkavállalás elengedhetetlen feltétele is. A lakcímen és az adóazonosító jelen kívül szintén fontos elvárás az élő munkaszerződés, mely esetében a bankok a határozatlan idejű munkaszerződést preferálják. Határozott idejű munkaszerződéssel is van lehetőség hiteligénylésre, azonban ebben az esetben a pénzintézetek speciális követelményekkel is élhetnek a hiteligénylő felé.

Külföldi személy által történő hiteligénylés során egyes bankok a megszokott mértéknél magasabb önerő fizetését kérhetik, ami 20-30 százalék is lehet, szemben az általános minimális 20 százalékkal. Előfordulhat az is, hogy a minimum jövedelemigény magasabb az adott hitel felvételéhez szükséges összegnél. Ezen túlmenően az igénylő munkahelye is döntő lehet a hitel felvételének sikerét illetően – a nagyobb vállalatoknál dolgozók könnyebben kaphatnak kölcsönt a pénzintézetektől.

Ki igényelhet lakcímkártyát?

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiból érkezők regisztrációs igazolásukkal indíthatják el lakcímkártya igénylésüket. Az Európai Unión és az Európai Gazasági Térségen kívül eső területek állampolgárai esetében a lakcímkártya igénylés feltétele a letelepedett státusz, illetve a tartózkodási engedély megléte.

Hol igényelhető az adóazonosító jel?

Az adóazonosító jelet, amelyre minden Magyarországon szerzett jövedelem esetében szükség van, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adja ki, magánszemélyek részére. Az igénylés intézhető személyesen, vagy elektronikus úton a NAV oldalán, ügyfélkapu regisztrációval, a 20T34-es számú nyomtatvány segítségével. Ezen kívül az adóazonosító jel postai úton is megigényelhető, szintén a 20T34-es nyomtatványon, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal címére kell elküldeni.