A CSOK Plusz hitel 10% önrésszel történő igénylésének feltételei

CSOK Plusz hitel 10% önrésszel

2024. január 1-jétől az MNB az első lakásvásárlókat A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet módosítása értelmében akár már 10% önerővel is lakáshoz segíti, azonban ennek egyéb feltételei is vannak.

Az MNB rendelet ugyan lehetővé teszi 2024. januárjától a 10% önrésszel történő lakásvásárlást, azonban a hitelt nyújtó bankok számára nem kötelező érvényű az eljárás. A pénzintézetek saját, belső szabályzatukban lefektetett irányelvek alapján dönthetnek arról, hogy ezt a lehetőséget biztosítják-e a hitelkérelmet benyújtók számára.

2023. december 15-én jelent meg az a rendeletmódosítás a Magyar Közlönyben, amely alapján 2024. január 1-jétől az eddigi 20%-os önerő helyett már 10% elég lehet a lakásvásárláshoz pénzügyi lízing, illetve lakáscélú jelzáloghitel esetében, ami azt jelenti, hogy egy 50 millió forint értékű ingatlant az eddig 10 millió forint önrész helyett már 5 millió forint önerővel is meg lehet vásárolni.

10% önrész esetén teljesítendő feltételek

10%-os önerővel az vehet igénybe lakáshitelt, aki a kérelem benyújtásának napján nem töltötte be a 41. évét. Ez az életkori feltétel az adóstársra is vonatkozik.

A tulajdoni hányad esetében érvényes előírás, hogy abban az esetben lehetséges lakáshitelből finanszírozni a lakás forgalmi értékének a 90%-át, amennyiben a hitel kérelmezésének napjáig egyik fél sem rendelkezett 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal az ingatlanban, vagy kizárólag jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonnal rendelkezik (függetlenül a tulajdoni hányad mértékétől). A tulajdoni hányadra vonatkozó előírás feltételeinek teljesülését, melyről írásban szükséges nyilatkozni, a pénzintézet ellenőrzi.

A rendeletben a lakás fogalmát is meghatározzák: olyan ingatlan, amely megfelel a lakhatás feltételeinek, lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, vagy olyan ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, mely ilyenként feltüntetésre vár.

Mely esetekben elegendő a CSOK Plusz igénylésekor a 10% önrész?

Habár a CSOK Plusz rendelet alapján akkor is lehetséges a hitel felvétele, ha a megítélt összeget birtokközpont vagy tanya elnevezésű ingatlanon álló lakóépület megvásárlására fordítják, 10%-os önerő csak abban az esetben elegendő a hitelfelvételhez, ha a megvásárolni kívánt ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás néven szerepel.

A CSOK Pluszt azok a házaspárok igényelhetik, ahol a kérelem benyújtásakor a feleség még nem töltötte be a 41. évét, azonban a 10%-os önerő lehetőségével azok a házaspárok nem élhetnek, ahol a pár férfitagja a 41. életévét már betöltötte, mivel a 10% önrésszel történő finanszírozás alapfeltétele, hogy a házaspár mindkét tagja 41 év alatti legyen a kérelem benyújtásakor.

Tulajdoni hányad tekintetében nem csupán a közös lakástulajdonra vonatkoznak a feltételek. A CSOK Plusz igénybe vételével történő ingatlanvásárláskor az a feltétele az első közös lakásszerzésnek, hogy a házaspár a megvásárolni kívánt ingatlanban az igénylés pillanatában és korábban sem rendelkezett tulajdonjoggal. Azonban ahhoz, hogy a 10% önrész elegendő legyen, lakásban 50%-ot meghaladó tulajdonjoggal a házastársak egyike sem rendelkezhet és rendelkezhetett. Kivételt képez ez alól az az eset, ha az ingatlan haszonélvezeti joggal terhelt.

A 90%-os finanszírozáshoz a felsorolt feltételek teljesítésén túl jövedelmi oldalról is szükséges megfelelni a bank által lefolytatott hitelképességi vizsgálaton.