CSOK Plusz – Információk az új CSOK támogatásról

Új CSOK Plusz

2024. januárjától indul a városi CSOK helyébe lépő Családi Otthonteremtési Kedvezmény új konstrukciója, a CSOK Plusz, amely a kétgyermekes családmodellt erősítheti, ugyanis a támogatott hitel iránt főként a két gyermek vállalását tervező gyermektelen párok érdeklődnek.

A CSOK támogatások száma, valamint a folyósított összegek 2023. első félévében történt visszaesése igazolja, hogy a jelenlegi lakástámogatási rendszer már nem kellően hatékony a gyermekvállalás elősegítésében – ezért vált szükségessé a rendszer átalakítása.

A részletes szabályozás még nem ismert, azonban a kormány bejelentéseiből a lakástámogatás már jó néhány feltételét lehet tudni.

Az új otthonteremtési támogatási rendszer fixált 3%-os kamatozású CSOK Plusz hitelét, amely egy kedvezményes kamatú hitel, a gyermeket vállaló házaspárok vehetik igénybe, akár már egy gyermek vállalásával is. A 10 és 25 év közötti futamidejű támogatott hitel összege egy gyermek esetében maximum 15 millió, két gyermek esetében maximum 30 millió, három gyermek esetében pedig legfeljebb 50 millió forint lehet. A gyermekek számába a már meglévő gyermekek is beleszámítanak. A kölcsönt olyan házaspárok vehetik igénybe, ahol a hölgytag a 41. életévét még nem töltötte be.

Az önerőre, az ingatlanra és az ingatlan elhelyezkedésére vonatkozó részletek

Elméletileg, 2024-től a CSOK Plusz hitel igénybe vételével vásárolt első közös ingatlan esetén, a szükséges önerő minimum mértéke a korábbi 20%-ról 10%-ra csökken.

A bejelentések szerint első lakás vásárlásán túl a hitel összegéből nagyobb ingatlan vásárlása finanszírozható. Ez vélhetően azt jelenti, hogy akinek már van otthona, akkor veheti igénybe a támogatott hitelt, ha a megvásárolni kívánt ingatlan hasznos alapterülete nagyobb a meglévő ingatlan alapterületénél.

Az új támogatásra vonatkozóan nem tudni használt és új építésű ingatlan megkülönböztetéséről, ami annyit jelenthet, hogy a CSOK Plusz keretén belül igényelhető támogatott hitel összege azonos lesz a használt és az új építésű lakások esetében.

Az eddigi ismeretek alapján a CSOK Plusz nemcsak a preferált kistelepüléseken, de a nagyobb városokban is elérhető lesz, ami azt jelenti, hogy az új támogatás igénylése nem függ az ingatlan elhelyezkedésétől. Ugyanakkor mégiscsak érdekes lehet az ingatlan fekvése abból a szempontból, hogy a CSOK Plusz a Falusi CSOK-kal összevonható lesz, azaz a preferált kistelepülések tekintetében a támogatás összege nagymértékben megnőhet a korábbiakhoz képest.

Milyen lakáscélokra vehető igénybe az új CSOK Plusz?

A kedvező kamatozású hitel a Falusi CSOK-kal együtt is igénybe vehető, az erre vonatkozó előzetes nyilatkozatok alapján ez azt jelentheti, hogy meglévő, illetve megvásárolandó vidéki ingatlanok bővítésére és korszerűsítésére is felhasználható lesz az új ingatlan vásárlása és építése, valamint a használt ingatlan vásárlása mellett, a Falusi CSOK-ra vonatkozóan meghatározott településeken. Városokban és az ötezer főnél nagyobb lakosságszámú településeken a CSOK Plusz várhatóan építkezésre, újépítésű ingatlan vásárlására, valamint használt ingatlan vásárlására és bővítésére vehető igénybe.

Illetékmentesség a CSOK Plusz hitellel

Az új támogatási konstrukcióval 80 millió forintig illetékmentes marad az ingatlanvásárlás. Mivel a vagyonátruházási illeték alapvetően az ingatlan vételárának 4%-a, egy 20 millió forintos vételárú lakás esetében az illeték elengedéséből származó megakarítás 800 ezer, míg egy 80 millió forintos ingatlan esetében 3 millió 200 ezer forint.