Felpörgő lakossági hitelek, toporgó vállalati hitelezés. Merre tovább?

Felpörögtek a lakáshitelek, a vállalati szektort érintő kölcsönök területén viszont nincs fellendülés. Az elmúlt hónapok, sőt az év slágere a devizahitelesek megmentése, az új lakáshitelek kiutalása és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja volt. Érdekes módon a lakossági hitelek piaca sokkal jobban pörgött, mint a Nemzeti Bank által megtámogatott vállalati hiteleké.

Jelzáloghitelek  – robbanás

A kihelyezett lakáshitelek összege 2012 óta folyamatosan nőtt, bár a 2008-as szint elérése még igen messze van. A lakáspiac folyamatosan erősödik, a lakások ára a hatalmas visszaesés után igen jelentősen nőni kezdett, mivel megjött az emberek vásárlókedve. A több évvel elcsúsztatott hitelfelvételt sokan most pótolják, így a kihelyezett lakáshitelek száma és összege egyaránt nő. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a 2008-as szintnek még mindig csupán a felénél vagyunk…

A nyár és a kora ősz másik slágere a hitelkiváltás volt. A devizahiteleket idén kivezette a kormányzat, hogy a jövőben a lakosság nagy tömegei ne kerülhessenek olyan rettenetes helyzetbe, amelybe a devizahitelek löktek több millió embert. Az árfolyamkockázat kivédése érdekében a devizahitelek megszűntek, pontosabban forinthitelek vették át a helyüket. Az adósoknak ugyanakkor lehetősége nyílott, hogy az új forinthiteleket azonnal olcsóbb forinthitelre cseréljék. Aki későn kapta meg az elszámolást, annak akár még novemberben is van esélye olcsóbb hitelre váltani a forintkölcsönét, vagyis olyan hitelhez jutni a bankok akciós kölcsöneiből, amelynek kisebb a törlesztőrészlete, mint a forintosított hitelé.

Vállalati hitelezés – további csökkenés

Nem feledkezhetünk el a vállalati szegmenst érintő legfontosabb hitelpiaci hírről sem. A Magyar Nemzeti Bank hitelezésélénkítési tervei rosszul sültek el, 2015 végén a bank kivezeti a Növekedési Hitelprogramot, és helyette érkezik a Növekedéstámogató Program (NTP). A vállalati hitelezés nem hogy nem nő, de egyenesen zsugorodik, ami igen rossz hír, mivel a piac szereplői nem képesek önerőből növekedni, viszont valamilyen oknál fogva nem jutnak hitelhez.