Így kaphatnak személyi kölcsönt a katások

Gyakran kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy személyi kölcsönt kelljen felvennie. Számos esetben ugyanis ez a leggyorsabb és legolcsóbb lehetőség arra, hogy egy nagyobb tételt kifizessünk – legyen ez akár egy új autó, a konyha felújítása, új gépek beszerzése vagy valamilyen orvosi beavatkozás finanszírozása. Jogos azonban feltenni a kérdést, hogy a katások hogyan juthatnak személyi hitelhez. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül.

Még mindig nagyon népszerű a kata

A kata bevezetése minden bizonnyal az egyik legnagyobb dobása volt az államnak a kis- és középvállalkozásokra nézve, ezzel ugyanis elősegítették őket, hogy maximalizálhassák a profitjukat azáltal, hogy jelentősen kevesebb adót kelljen fizetniük. A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata ugyanis azt jelenti, hogy az ebben a formában adózók számára csak fixen havi 50 ezer forint adót kell befizetniük, ennek köszönhetően pedig a céget felmentik a legtöbb rendszeres adó- és járulékfizetési kötelezettség megfizetése alól. Természetesen nem minden adót úsznak meg a katások: számukra is kötelezően fizetendő például az iparűzési adó. A katát egyébként választhatják az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, sőt, még a Bt és kkt cégek is abban az esetben, ha a tagok kizárólag magánszemélyek; ezen túl az ügyvédi irodák is választhatják a kata adózási formát. 

Népszerűsége tehát abban rejlik, hogy igen olcsó adóval dolgozik:

  • abban az esetben, ha a vállalkozás mellett rendelkezünk egy főállással, akkor az adófizetési kötelezettségünk 25 ezer forint;
  • abban az esetben, ha a vállalkozásunk a főállásunk, akkor az adófizetési kötelezettségünk 50 ezer forint;
  • abban az esetben, ha a vállalkozásunk a főállásunk, ugyanakkor magasabb járulékokat rendeznénk, hogy többek között magasabb állami nyugdíjra legyünk jogosultak a jövőben, akkor az adófizetési kötelezettségünk – saját döntésünk és választásunk alapján – némiképpen magasabb, 75 ezer forint.

Bizonyára emlékszünk, hogy nemrégiben hatalmas port kavart az állam azon új bejelentése, hogy a magasabb évi jövedelemmel már nem választhatja az ember a kata adózási formát. Az újonnan életbe léptetett szabály alapján ugyanis abban az esetben, ha a katás adózó egy évben a vállalkozásából több mint 12 millió forintot keres, akkor a 12 millió forintot meghaladó összeget már 40 százalékos adó terheli, ami – valljuk be – igen nagy összeg. Nem mellesleg az új szabály alapján azt a kifizetőt, aki egy éven belül ugyanazon katás kisvállalkozónak évi 3 millió forintnál többet számláz, azt ugyanilyen mértékű adófizetési kötelezettség terheli. Ezekre az új szabályozásokra azért volt szükség, mert a szakemberek szerint meglehetősen sokan kihasználták a kata adózási rendszerét, és sokan bújtatott munkavállalással próbálták kikerülni az adózást. Így tömegesen esett az meg, hogy az alkalmazó nem szeretett volna annyit adózni a munkavállaló után, ezért kisvállalkozóként kezdte alkalmazni, így kevesebb adókötelezettséget a nyakába véve.

Mekkora személyi kölcsönt kaphat egy katás?

Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy a katások, mivel igen alacsony adóösszeget fizetnek be, nem is fordulhatnak a pénzintézetekhez segítségért. A valóság azonban az, hogy a katások ugyanúgy kaphatnak lakáshitelt és személyi kölcsönt is, ahogyan a nem katás embertársaik, igaz persze, hogy némiképpen hátrányból indulnak, és talán kevesebb összegre is számíthatnak. A hitelbírálatkor ugyanis a bank a jövedelemmeghatározás során a NAV jövedelemigazolását vizsgálja, ez lesz a kiindulópont arra nézve, hogy mekkora hitelt lesznek hajlandóak adni nekünk. A NAV jövedelemigazolásával pedig az a probléma, hogy ezen az éves bevételnek mindössze 60 százaléka van feltűntetve. 

Sőt, ezt még lehet fokozni. Bankonként eltérő, hogy hogyan viszonyulnak a katásokhoz, és mekkora összegeket fogadnak el bevételként. Számos olyan bank van, akik korrekció fejében a havi nettó jövedelemből még az 50 ezer forint befizetendő adót is levonják, ezzel máris jelentősen kevesebb bevételt eredményezvén. Arról nem is beszélve, hogy számos bank a NAV által kiadott, az éves bevételnek csupán 60 százalékát leigazoló jövedelemigazolásban feltűntetett összegből még egy kicsit lefarigcsál, így az alapvetően 60 százalékkal megkopasztott jövedelemből még 10-20 százalékot levesznek, aminek hatására már igazán pocsék konstrukciót is kaphatunk. 

A katás hiteligénylő tehát egy olyan problémával kényszerül szembenézni, miszerint a bank által figyelembe vett jövedelem jelentősen alacsonyabb a tényleges nettó jövedelemhez képest, ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja az adható hitelösszeget. Hiszen a hitel összegét legfőképpen az határozza meg, hogy mekkora a jövedelmünk és mennyi idő alatt szeretnénk végtörleszteni, így számítják ki ugyanis a havi törlesztőrészletet, ami az adósságstop miatt nem lehet magasabb a havi bevételünk 50-60 százalékánál. Ezzel az adható hitelösszeg akár egymillió forint differenciát is mutathat, így nagyon nem mindegy, melyik banknál veszünk fel személyi kölcsönt. Amennyiben katások vagyunk, és kölcsönt szeretnénk kapni, mindenképpen járjunk utána a különféle konstrukcióknak és a számítási módoknak. 

Nem szabad továbbá elfelejtenünk azt sem, hogy a különböző bankok a katásokhoz különféle dokumentumokat kérhetnek be. Így tehát akadhat olyan bank, amely nem elégszik meg pusztán a NAV jövedelemigazolásával, hanem berendeli mellé még – például – az adott évre vonatkozó adóbevallást is. 

Az idő is számít

Bizonyos bankoknál mindezeken túl az is számít, hogy mióta működik a vállalkozásunk. Vannak olyan pénzintézetek ugyanis, amelyek csak és kizárólag akkor hajlandóak hitelt adni nekünk, ha a vállalkozásunk már több mint egy éve működik, míg más pénzintézetek ezzel nem igazán foglalkoznak, vagy ennél rövidebb időkorlátot határoznak meg.