Jó döntés is lehet személyi kölcsönből lakást vásárolni vagy felújítani

Az infláció olyannyira felgyorsult, hogy manapság nincs időnk hosszú időket ücsörögni ingatlanügyi kérdések felett. Beszéljünk akár vásárlásról, akár felújításról, az árak egyre csak emelkednek, a bankoknál a kamatok nőttön nőnek, éppen ezért hamar kell cselekednünk. A helyzet olyannyira komoly, hogy ma már akár bölcsebb döntés lehet személyi kölcsönnel lakást vásárolni, mintsem lakáshitellel. Mutatjuk, hogy milyen esetekben igaz ez. 

Eddig sikítva menekültünk ettől a megoldásról

Lakást vásárolni személyi kölcsönből? Ha eddig ilyesféle javaslatot hallottunk, minimum kinevettük a bölcs ötletelőt, de legszívesebben elmegyógyintézetbe zárattuk volna. Számos érvet fel lehet hozni ezen megoldás ellen, de a legfontosabb: a személyi kölcsön sokkal drágább, mint a lakáshitel. Emellett pedig a vásárláshoz vagy felújításhoz igen nagy összegek kellenek, gyakran olyan nagyok, hogy a hitelhez ingatlanfedezetet kell bevonnunk. Így nincs is más lehetőségünk, mint a lakáshitel. Jelzáloghitel esetében ugyanis a fedezet miatt nagyobb összeget is kölcsön kaphatunk, sajátossága, hogy nagyobb a futamidő, sőt, a kamatozása is jelentősen olcsóbb, pláne, ha van rajta valamilyen állami támogatás. 

Számba kell mindazonáltal vennünk azt is, hogy napjainkban rendkívül magas az infláció, emiatt a Jegybank folyamatosan emeli a kamatokat, a többi pénzintézet pedig követi a példáját. Folyamatosak a drágulások, és várhatóan ez egy jódarabig nem fog megállni, de még lelassulni sem. Éppen ezért a lakásvásárlás hónapokkal való tologatása, csúsztatása anyagilag nagyon rossz döntést jelenthet. Ezek figyelembevételével eljutottunk odáig, hogy ma már bizonyos esetekben okosabb személyi kölcsönnel megfinanszírozni a lakásvásárlást vagy a felújítási munkálatokat. De mikor érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson?

Mikor jöhet szóba a személyi kölcsön?

Noha eddig úgy gondoltuk, hogy a személyi kölcsön ingatlancélokra borzalmas anyagi döntés, manapság már – a körülmények miatt – okos lépés is lehet. Noha továbbra is megvannak a hátrányai, most jelentékenyebbé váltak az előnyei, ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy nem élhetünk ezzel a lehetőséggel bármikor. A személyi kölcsön ilyen esetekben csak akkor jöhet szóba, ha legfeljebb tízmillió forintra van szükségünk, a további költségeket zsebből meg tudjuk oldani. Ez egy lakásfelújításnál még rendben is lehet, de egy lakásvásárlásnál komolyabb megtakarításokra van szükségünk. Ha például eladjuk a lakásunkat, és ennek az árához kell még egy „kis” összeg, hogy vegyünk egy újat, akkor például jó döntés lehet a személyi kölcsön. Fontos azonban, hogy az eszünkben tartsuk: a jogszabályi előírások alapján a személyi kölcsönt nem forgatjuk be az önerőbe. Tehát ha az a tervünk, hogy a lakásvásárláshoz lakáshitelt veszünk fel, de nincs elegendő önerőnk, akkor ebből a célból semmiképpen ne vegyünk fel személyikölcsönt, mert ez erre a célra nem használható fel, hiszen törvényellenes. Ezen kívül viszont bármire felhasználhatjuk a személyi kölcsönt, hiszen szabadon felhasználható konstrukció, sőt, ingatlanfedezetre sincs szükség. Ha tehát éppen arra van szükségünk, vehetünk belőle lakást, vagy felújíthatjuk a konyhát. 

Tagadhatatlan előnye a személyi kölcsönnek, hogy sokkalta gyorsabban lehet hozzájutni, szemben a lakáshitellel. Mivel ebben az esetben nem kell az értékbecslő szakvéleménye, ezért itt nem is ülnek hosszú hónapokat a bankok az elbíráláson, így már 2-5 nap alatt meg is kaphatjuk az igényelt kölcsönt, de bizonyos esetekben még gyorsabban is. Azt pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy most, hogy az árak rohamosan szöknek felfelé, mennyire fontos, hogy gyorsan lépjünk, hogy gyorsan csapjunk le egy jó árú ingatlanra, vagy gyorsan tudjuk le a felújítást. Ráadásul a személyi kölcsön esetében maga az igénylés olcsóbb kevesebb költséggel jár, hiszen nem kell indulót fizetnünk Nem is meglepő, hogy olcsóbb a személyi hitel felvétele a lakáshitelénél, hiszen előbbinél – mint azt már említettük – nincs szükség értkékbecslőre, azaz nem kell még az ő munkáját is kifizetnünk, sőt, a közjegyző kiszállását és a hosszas banki egyeztetések árát is megspóroljuk, ami mind be van építve az induló költségek árába. Mindezek mellett az is a személyi kölcsön előnyei közé sorolandó, hogy ez akár teljes mértékben is intézhető online, azaz nekünk egy pillanatig sem kell személyesen bent lennünk a bankban, mindent intézhetünk internetes híváson keresztül. Ez ezeddig pusztán egy kényelmi szempont volt, de ezekben a koronavírusos időkben már sokkal jelentékenyebb tényező lett. 

Mekkora összeget lehet így igényelni?

Jogszabály határozza meg, hogy a személyi kölcsön összege nem lehet nagyobb tízmillió forintnál. Ennyi tehát az a maximális összeg, amit ilyen módon felvehetünk. Ingatlancélokra ez a megoldás így csak abban az esetben jöhet szóba, ha az igényelt összeg nem haladja meg a 8-10 millió forintot. Ingatlan vásárlása esetében ez azt jelenti, hogy bőven rendelkezünk önerővel, majdhogynem zsebből vagy egyéb megtakarításokból ki tudjuk fizetni az ingatlan legnagyobb részét, és csak egy pármillió forintos segítségre lenne szükségünk. Felújításnál azonban – amennyiben a felújítás mértéke nem olyan nagy, hogy ennek költségei meghaladják a tízmillió forintot – pont kapóra is jöhet. Furcsa elhinni, de higyjük csak el, hogy bizonyos esetekben sokkal kedvezőbb a személyi kölcsön, mivel gyorsabb, egyszerűbben felvehető, és még az induló költségei is jelentősen kedvezőbbek.

Van, hogy csak a személyi kölcsön segíthet

Nem olyan időket élünk, hogy egy ingatlanügyi döntés felett hónapokat ücsörögjünk. Az árak az egekig szöknek, a kamatok napról napra magasabbak, így ha valamikor, hát most nagyon számít a gyorsaság. Mindezt azonban jó, ha megfontoltsággal is kombináljuk, ami – lássuk be – csöppet sem egyszerű dolog. Egy jelzáloghitel elbírálási ideje viszont akár két hónap is lehet, ami sok esetben anyagilag végzetes. Ha tehát olyan helyzetben vagyunk, hogy szeretnénk megszerezni egy jó áron meghirdetett lakást, azonban más érdeklődők is akadnak, éppen ezért nagyon fontos, hogy minél gyorsabban fizetőképesek legyünk, akkor a legfontosabb az, hogy minél gyorsabban hitelhez juthassunk. Ilyenkor pedig nincs idő kivárni a lakáshitelek kéthónapos elbírálási idejét. De természetesen olyan is előfordulhat, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában tönkremegy valami, ami miatt az otthonunk lakhatósága problémássá válik. Ilyenkor is időnk hosszú időket ücsörögni a hitel elbírálása fölött, gyorsan kell lépnünk, pláne úgy, hogy az anyagárak napról napra drágábbak. Ilyenkor is jobb megoldás tehát a személyi kölcsön. Sőt, sokan vannak úgy, hogy rendelkeznek megfelelő mennyiségű megtakarítással, azonban idő kell ahhoz, hogy ezekhez hozzáférjen. Ha pedig várni kell, de a foglalót vagy előleget azonnal fizetni kellene, akkor ismét jó döntés erre a célra a személyi kölcsön. 

Nem mellesleg vannak olyan ingatlanok is, amelyekre a bankok nem adnak lakáshitelt. Ilyennek például az olyan ingatlanok, amelyeknek a hasznosítása nem megfelelő (például amennyiben a tulajdoni lapon a ház présházként van bejelentve), vagy olyan kicsi az értéke, hogy nem felel meg fedezetnek. Ilyen esetekben nem tudunk fedezetet kínálni és nem kapjuk meg a lakáshitelt, így a szabad célú kölcsönnel tudjuk a leginkább megvalósítani a terveinket. 

Mivel az anyagárak napról napra drágulnak, könnyen járhatunk úgy, hogy a felújítás közepén kifogyunk a pénzből. Annál kellemetlenebb helyzetet aligha képzelhetünk el, hogy a csempe le van verve, a parketta fel van szedve, az új zuhanyzókabin félkész állapotban áll a lakásban, mi pedig ráeszmélünk, hogy nem tudjuk befejezni a munkálatokat. Ilyenkor hiába szaladnánk hitelért, a pénzintézetek nem adnak hitelt egy félig szétvert lakásra. Ilyen esetben tehát két okból is a személyi kölcsön a lehető leglogikusabb döntés:

  1. mindenképpen olyan hitelre van szükségünk, amely nem kér fedezetet,
  2. a felújítás nem állhat le hónapokig, ameddig elbírálják a kérelmünket, így ugyanis ellehetetlenedhet az életünk az otthonunkban. 

De nem kell feltétlenül ilyen drámai példákban gondolkodnunk. Könnyen elképzelhető és megérthető az a szituáció is, hogy egy család nem kívánja jelzáloggal terhelni az ingatlanát, ez ugyanis nekik túlságosan kockázatos. Mint láthatjuk, így az ő helyzetük is megoldódhat, hiszen akinek az ingatlanát nem lehet fedezetbe vonni, vagy nem akarja jelzálogosítani, az egyszerűen felvehet egy személyi kölcsönt. 

Mennyivel drágább a személyi kölcsön a lakáshitelhez képest?

Az előbbiekből láthattuk, hogy a közhiedelemmel ellentétben a személyi kölcsön ingatlancélú felhasználásának számos előnye van. Hogy a közvélemény ilyen negatívan áll ehhez a kérdéshez, annak hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a személyi kölcsön kamatozása jelentősen drágább a lakáshiteleknél, pláne az államilag támogatott lakáshiteleknél. A jelenlegi inflációs, kamatemelkedős helyzetben azonban attól, hogy a személyi kölcsön drágább, még nem biztos, hogy rosszabbul is járunk anyagilag. 

Nézzük meg a gyakorlatban!

Amennyiben nyolcmillió forintra lenne szükségünk, és a hitel futamideje nyolc év, végig fix kamatozással, a jövedelmünk pedig 300 ezer font, akkor a következőképpen alakulnának a számok: 

  • Amennyiben személyi kölcsönt veszünk fel, a kamat 6,95 százalék, a THM 7,28 százalék, az induló költség nulla forint, a havi törlesztőrészlet 109 255 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 466 489 forint.
  • Amennyiben azonban lakáshitelt veszünk fel, a kamat csupán 3,65 százalék, a THM 3,81 százalék, az induló költség viszont 110 864 forint, a havi törlesztőrészlet csupán 97 277 forint, és a teljes visszafizetendő összeg 9 271 400 forint.

A differencia nagysága relatív. Láthatjuk, hogy a havi törlesztőrészlet kevesebb mint 12 ezer forintban tér el, azt azonban, hogy ez sok-e vagy kevés, a hiteligénylő dolga eldönteni. A teljes visszafizetendő összegek differenciája azonban már milliós tétel, személyi kölcsön esetében ugyanis több mint egymillió forinttal többet húznak ki a zsebünkből a bankok, ami nem kevés. És bár ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy szeretnénk-e csak úgy egymillió forinttal többet fizetni valamiért, akkor arra biztosan rávágjuk, hogy nem, a helyzet azonban a jelenlegi körülmények miatt más. Mert bár lehet, hogy így egymillió forinttal többet kell visszafizetnünk, de ha egy ingatlan fölött lakáshitelre várva hónapokig ücsörgünk, akkor előfordulhat, hogy a kiszemelt ingatlanunk ára felszökik két vagy hárommillió forinttal. Akkor pedig végső soron rosszabbul jártunk. Sokkal rosszabbul. Most pedig még ez is elképzelhető, hiszen az bizonyos, hogy a Jegybank az infláció miatt folytatni fogja a kamatemelést.