Megéri újraszámolni a lakáshiteleket – Alacsonyabb havi törlesztőrészlet, kevesebb visszafizetendő összeg

lakáshitel újraszámolása

A kamatplafon bevezetése előtt felvett lakáshitelek esetében is érdemes lehet újraszámolni a hitelt, ugyanis egy hitelkiváltás alacsonyabb, akár tízezrekkel kevesebb törlesztőrészletet, valamint kevesebb teljes visszafizetendő összeget eredményezhet.

A THM plafon bevezetésével a lakáshitelek a korábbinál érezhetően olcsóbbak lettek. Azok a hitelfelvevők, akik még magasabb kamatozású hitelt igényeltek, mérlegelhetik azt, hogy a felvett kölcsönüket kiváltsák egy új, kedvezőbb kamatozású hitellel. Akkor érdemes ezt meglépni, ha az új kölcsön esetében a visszafizetendő összeg kevesebb lesz az előzőleg felvett hitel összegénél, illetve, amennyiben az új hitel törlesztőrészlete az előző hitelénél jelentősen alacsonyabb lesz.

Egy 20 évre felvett 20 millió forint összegű lakáshitel esetén a nagyobb pénzintézeteknél, a pillanatnyilag rendelkezésre álló lakáshitelek esetében a havi törlesztőrészlet 157 ezer és 169 ezer forint között mozog, míg a 2023. januárjában felvett hitelek esetében, adott bankok ugyanazon konstrukcióinál, 6-39 ezer forinttal magasabbak a törlesztőrészletek, és még ennél is nagyobb a különbség a visszafizetendő összeget tekintve.

A hitelkiváltás költségei

Hitelkiváltás esetén bizonyos költségekkel számolni kell. Az előző hitel végtörlesztésének is van egy – pénzintézetenként és hitelkonstrukciónként eltérő – díja, ami jellemzően a hitel összegének az 1-1,5%-a. Ezen kívül előfordulhat, hogy az eredeti kölcsön felvételéhez kedvezmények kapcsolódtak, ami az új hitelre nem érvényes automatikusan, azaz ezeket ki kell fizetni.

Bizonyos díjakat el is engedhetnek a bankok, ilyen például a tulajdoni lap lekérdezésének 6600 forintos, valamint a térképmásolat lekérdezésének 3000 forintos díja, az értékbecslés hozzávetőlegesen 40 ezer forintos díja, a közjegyzői díjengedmény, melynek összege megközelítőleg 50 ezer forint, illetve a folyósítási díj körülbelül 100 ezer forintos összege.

Amennyiben a hitelkiváltás ugyanannál a pénzintézetnél történik, ahol az eredeti kölcsönszerződés lett kötve, meglehet, hogy a végtörlesztés nem jár költséggel, ezen kívül az is előfordulhat, hogy a régi hitelhez kapcsolódó kedvezményeket sem kell visszafizetni.

Kötelező adminisztráció

Mivel a hitel kiváltása jogilag egy új kölcsön felvételét jelenti, az adminisztrációs lépések nem kerülhetők el, a feltételek, valamint az igénylés menete és a költségek jellemzően megegyeznek egy normál hitelfelvételével, ezen kívül a hitelbírálat is újra megtörténik. Ez azt jelenti, hogy az eredeti kölcsön felvétele óta esetlegesen megváltozott körülmények (például munkahelyváltás, más összegű jövedelem, esetleg egy másik hitel felvétele) befolyásolhatják a hitelkérelem elbírálását.

Csakúgy, mint más hitelek esetében, a meglévő hitel kiváltásánál is célszerű a pénzintézetek ajánlatait összehasonlítani, amelyhez segítséget nyújthatnak az interneten fellelhető, díjmentesen igénybe vehető hitelkiváltás kalkulátorok. Ezen túlmenően érdemes igénybe venni a díjmentes szakértői segítséget is a személyre szabott, optimális megoldás gyors, biztonságos és kényelmes kiválasztásához.