Rögzített kamatozású lakáshitelek a piacon – ki nyer ma? És holnap?

Az MKB Bank is belépett a fix kamatozású lakáshitelek piacára. A bank legfeljebb 30 évre kínál rögzített kamatozású hiteleket, mégpedig 10 éves kamatperiódussal.

Külföldön már régóta elérhetők a rögzített kamatozású hitelek, amelyek a jegybanki alapkamatnál jóval magasabb, a változó vagy rövid periódusú hitelekhez képest pedig valamivel magasabb kamatszinttel rendelkeznek. A fix kamatozású hitelek piacára 2015-ben lép be az MKB bank az ott lévő néhány szereplő mellé (UniCredit, CIB, BB), de szinte garantálható, hogy egyre több bank fogja felvenni kínálatába a rögzített kamatozású hiteleket.

Ennek két ok állhat a hátterében: a komoly bankok nem engedhetik meg maguknak, hogy a lakosság által kedvelt hitelekkel ne foglalkozzanak. Igaz, hogy a rögzített kamatperiódusú hitelek nem tartoznak a legnépszerűbb kölcsönök közé, 2015 első kilenc hónapjában a kihelyezett kölcsönök 23%-a mégis fix kamatozású volt (ez jelentheti azt is, hogy csupán az első öt évben fix a kamat, de akár 20 évre is rögzíthető). A másik ok sokkal prózaibb: a bankok akkor kínálnak ilyen terméket, ha jól járnak vele. Márpedig a bankok bizonyára jól járnak a fix kamatozású hitellel, annál inkább, mert az 5 és 10% közé pozícionált lakáshitelkamat jóval magasabb, mint a változó kamat. Ráadásul a fixálás sem jelenti azt, hogy a bank egy húszéves kölcsönre húsz évre azonos kamatot kínál: a kamatperiódus lehet 5-10 év is, és ha a bankok újraszámítják a kamatot az első kamatperiódus lejárta után, akkor könnyedén érvényesíthetik az akkori gazdasági helyzetnek megfelelő igényeiket.

Eközben az adós semmit sem tehet, és a bank akár háromszorosára is felemelheti a kamatot. Ismerős a forgatókönyv… Ha szeretne bővebben olvasni a rögzített kamatozású hitelekről, azok előnyeiről és veszélyeiről, ide kattintva megteheti.