Támogatás pároknak házasság és/vagy gyermek vállalása nélkül

támogatás pároknak gyeremekvállalás nélkül

Sok olyan pár van, akik nem szeretnének megházasodni, és vannak olyanok is, akik nem tervezik gyermekek vállalását egyáltalán, vagy csak egyelőre. Azok, akik nem szeretnék életük fontos döntéseit (pénzügyi) kényszer hatására megváltoztatni, az alábbi támogatási lehetőségek közül választhatnak.

A „kötelező” gyermekvállalástól sokan ódzkodnak, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az élethelyzetek mindig az előre eltervezettek szerint alakulnak. Előfordulhat, hogy a család anyagi helyzete nem lesz optimális egy baba érkezéséhez, és az is megeshet, hogy a pár egymással való kapcsolata az idő múlásával annyira megromlik, hogy nem lenne szerencsés közös gyermeket vállalni. Vannak olyan párok is, akik gyermekeket ugyan szeretnének, de nem akarnak összeházasodni, még egy hitel vagy támogatás kedvéért sem.

Házasság nélkül igényelhető támogatás

2024-től házasság nélkül, meglévő gyerekkel is igénybe vehető az emelt összegű Falusi CSOK, mely vissza nem térítendő támogatás összege egy gyermek után 1 millió, két gyermek után 4 millió, három gyermek után pedig 15 millió forint, és újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére, illetve használt ingatlan bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel együtt történő megvásárlására használható fel. Lehetőség van a támogatási összeget meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére is fordítani, azonban ezekben az esetekben, mivel vásárlás nem történik, alacsonyabbak a támogatások összegei.

Amennyiben kevésnek bizonyul a Falusi CSOK összege, CSOK hitelt is lehet mellé igényelni, azonban a kedzveményes lakáshitelt csak azok igényelhetik, akiknek legalább két meglévő gyermekük van. A CSOK hitel összege két gyermek esetében 10, három vagy ennél több gyermek esetében pedig 15 millió forint. A CSOK hitel kamata maximum 3% lehet, ami a piaci lakáshitelek kamatainál lényegesen kedvezőbb. Falusi CSOK azonban kizárólag a preferált kistelepüléseken, azaz azokon a helyeken igényelhető, amelyeket a vonatkozó jogszabály nevesít.

Egy további kedvezményes lehetőség azoknak a pároknak, akik nem szeretnének összeházasodni a jelzáloghitel-elengedés, amely a megszületett gyermekek után jár. Akkor vehető igénybe ez a lehetőség, ha a családnak már van folyósított jelzáloghitele a gyermek születésekor. Ez esetben a fennálló tőketartozás 1 millió forinttal csökkenthető a második, 4 millió forinttal pedig a harmadik gyermek születésekor. Ezt a kedvezményt igényelni kell, és kizárólag lakáscélú jelzáloghitel esetében érvényes. Mindemellett a meglévő gyermekek is számítanak, azaz ha két gyermek mellé egy harmadik gyermek születik, a tőketartozás 4 millió forinttal csökkenhet. Ezt a kedvezményt természetesen házaspárok is igénybe vehetik.

A Babaváró és a CSOK Plusz hitelt kizárólag házaspárok vehetik igénybe. A nem házasságban élők akkor sem élhetnek e támogatási lehetőséggel, ha egyébként vállalnának gyermeket.

Támogatás gyermek vállalása nélkül

Azok a párok, akik ugyan hajlandóak összeházasodni, de gyermeket nem szeretnének vállalni, Falusi CSOK-ot igényelhetnek, de csak akkor, ha már van gyermekük. Két meglévő gyermek után pedig már a CSOK hitelt is felvehetik a Falusi CSOK mellé.

Akik nem akarnak házasságra lépni és gyermeket vállalni, sem a CSOK Plusz, sem a Babaváró hitelt nem vehetik igénybe.

További lehetőségek

Piaci lakáshitel igénylésével – melynek 7% alatt kezdődik a kamata – finanszírozható az otthonteremtés azoknak a pároknak, akik nem akarnak házasságot kötni és/vagy gyermeket vállalni. Egy 50 millió forint összegű hitel esetében, amennyiben a futamidő 20, a kamatperiódus pedig 10 év, a havi törlesztőrészlet összege 390 ezer forint lehet. Ha a jövőben az új hitelkamatok kedvezőbben alakulnak, a meglévő piaci hitel lecserélhető egy kedvezőbbre.

Ezen kívül a fix futamidejű, rendszeres havi befizetésekből felépülő lakástakarékpénztári megtakarítás is jó lehetőségnek bizonyulhat. A piacon jelenleg megtalálható lakástakarékok akár 30%-os egyszeri kamatprémiumot/kamatbónuszt fizetnek az elhelyezett betétekre, valamint a befizetett összegek után valamennyi betéti kamat is jár. Ezen kívül a szerződés lejártakor limitált összegű lakáshitel igénybe vételére is lehetőség van. A lakástakarékpénztár – melyhez sem házasságkötés, sem gyermekvállalás nem szükséges –, amennyiben időben elindítják, egy későbbi lakáshitel felvételénél felhasználható önerőként.